По-големите чаши, в които ресторантите сервират виното, ни карат да го консумираме по-бързо и в по-големи количества, установи поръчано от британското правителство изследване.

Учените от университета в Кеймбридж установили, че консумацията на вино се увеличава със 7%, когато то е сервирано в чаши с обем 370 милилитра. И обратно - изпитите напитки намаляват с 9,6%, ако бъдат поднесени в чаши с обем 270 милилитра, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

Екипът на д-р Марк Пилинг провел обширни проучвания в барове и ресторанти в района на Кеймбридж в периода 2015-2018 година.

Но специалистите се натъкнали и на един парадокс: при увеличаване на чашите до 450 милилитра, изпитото вино било същото като при тези от 300 милилитра. Учените обясняват този факт с обстоятелството, че клиентите стават по-внимателни към консумацията си, когато им се предложи видимо много голяма чаша. Тогава те започват и да консумират по-бавно. Учените от Кеймбридж установили също, че през вековете чашите, в които се сервирало виното, са повишили обема си седем пъти.