Прегледите за слух и зрение при възрастните хора вече са част от редовните тестове, на които лекарите ги подлагат. Загубата на обоняние също може да се добави някога към тях, смятат изследователи, открили връзка между загубата на обоняние и риска от крехко здраве при възрастните хора, предаде ЮПИ.

"Използваме обонянието си, за да разграничим заплахата от пожар или да се насладим на цветята през пролетта. Но също като зрението и слуха, това сетиво отслабва с възрастта", каза д-р Никлас Роуан, професор по хирургия в "Джонс Хопкинс медисин" в Балтимор, и съавтор на изследването.

Снимка: iStock/Getty Images

"Установихме, че увредените обонятелна идентификация и сетивни функции са свързани със старческата слабост, което е интересно, защото показва, че не само остаряващият мозък действа тук, а вероятно и нещо периферно, нещо на нивото на носа, което може да прогнозира нарастващата ни слабост и приближаване на смъртта", каза Роуан.

Снимка: iStock/Getty Images

Връзката между загубата на обоняние и нездравословното остаряване не е изяснена, но обичайните последици от загубата на обоняние са загуба на апетит, затруднение в спазване на лична хигиена, депресия и неспособност за усещане на токсичен дим, каза той. Това може да се свърже и със загуба на тегло, недохранване, неадекватна лична грижа и потенциални наранявания от изтичане на газ и пожари.

Прегледите за състоянието на обонянието може да помогнат на лекарите да назначат допълнителни изследвания.