Изглежда сме забравили как да комуникираме чрез докосване. Комуникацията днес се е променила толкова много и си мислим, че технологиите уж ни сближават, но екранът не може да замени докосването на човек от друг човек. Наистина е стряскащо, че сме забравили колко важен е допирът, макар че това е бил първият начин за комуникация между хората.

Докосването е неразделна част от комуникацията между хората

Това е първото сетиво, което използваме, за да общуваме с останалите. Когато едно бебе се роди, много преди да може да говори и дори преди да вижда, то хваща пръста на човека до себе си, най-често на майка си или татко си и това е неговият начин да общува хората около себе си.

И макар хората да използват множество различни езици за комуникация, докосването си остава универсалният език, на който можем да кажем най-важните неща - да изразим обич, благодарност, гордост и т.н.

Докосването е решаващо за всяка връзка

За да оцелее една връзка, комуникацията чрез докосване на партньорите в нея е изключително важна. Докосването изразява сигурност, чувство за близост, удовлетвореност, щастие.

Проучване е установило, че двойките имат нужда да държат ръцете си, за да синхронизират мозъчните си вълни, сърдечния си ритъм, дишането, като по този начин могат и да успокоят взаимно болката си.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

При бебетата докосването е въпрос на живот и смърт

Проучванията показват, че макар всички други физически нужди на бебето да са посрещнати - то да е нахранено, да е със сменен памперс, облечено и т.н., ако не получава нужните ласки и физическа близост, то психическото му здраве може да се окаже застрашено. Бебето има нужда да бъде гушкано, целувано, държано на ръце точно колкото и от другите жизнено важни грижи.

Докосването е ключът към менталното ни здраве

Тъй като човекът е социално животно, ние имаме нужда от докосване. Голяма част от общуването между хората е свързано с докосване - ръкостискане, потупване по рамото, прегръдка и целувка за поздрав с близките хора. Всички тези жестове нарушават личното ни пространство, но се нуждаем от тях, за да влезем в контакт с останалите. Това е и най-важният начин, по който предаваме чувствата и емоциите си с най-близките ни хора - приятелите и интимните партньори.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кара ни да се чувстваме щастливи

Само ако държите ръката на любим човек, мозъкът ви веднага отделя окситоцин, познат като хормон на щастието и вие се чувствате по-спокойни, по-доволни и щастливи. В същото време това действие намалява кръвното налягане и стреса.

Докосването прави нещата реални

То е единственото ни сетиво, което ни доказва, че виждаме това, което виждаме и имаме това, което можем да пипнем. Точно както Тома Неверни трябвало да докосне раните на Христос, за да повярва, че той стои пред него. Докосването е връзката ни с този свят.

То е и най-добрият начин за убеждаване

Редица проучвания са доказали, че докосването е най-добрият начин за убеждаваща комуникация. Изследване показва, че хората са много по-склонни да помогнат на непознат, ако молбата му е придружена с леко докосване. А сервитьорите получават по-големи бакшиши, ако леко докосват, например рамото, на клиентите, докато ги обслужват. Така е, защото чрез допира създаваме по-голям комфорт и сякаш по-голяма сигурност в човека насреща.