Защо някои вина оставят по-сух вкус в устата
Танини, извлечени от по-сухи вина, са с по-големи молекули
Взаимодействието между танините и слюнката в устата обяснява защо някои вина оставят по-сух вкус в устата.
Танини, извлечени от по-сухи вина - като каберне совиньон, са с по-големи молекули и с повече пигменти и взаимодействат по-бурно със слюнката от тези в по-малко сухото пино ноар. Когато по-сухите танини се добавят към контролни напитки, усещането за сухота в устата от тях се увеличава.
Откритието на учените от Американското дружество на химиците ще помогне на винопроизводителите да контролират по-добре вкуса на виното.
Танините са полифенолни молекули с бледожълт до светлокафяв цвят, характерни за корените, дървесината, кората, листата и плодовете на много растения, припомнят от БТА. Служат за избистрянето на виното и бирата. Те се свързват с протеините и аминокиселините и така ги утаяват. Разтворите с тях имат стипчив вкус.