Резултатите от изследването си те са публикували в сп. Archives of Sexual Behaviour, съобщи БТА.

ТОП 10 на знаменитостите с най-секси бради >>

В изследването си учените са анкетирали повече от 500 мъже на възраст от 18 до 72 години. Те са били разделени на категории според степента на лицевото им окосмяване. Учените са се интересували от сексистките изказвания на мъжете, които са били класифицирани като доброжелателни и недоброжелателни.

Всеки 7 на 10 мъже, участвали в анкетата, са имали брада с различна дължина. Повечето от тези представители на силния пол са се оказали привърженици на недоброжелателните сексистки възгледи по отношение на жените. Към тях са се отнасяли остарялото оскърбително и патриархално отношение към жените, за които мъжът е основният авторитет.

Привържениците на доброжелателния сексизъм са се оказали по-малко. Според учените в този случай мъжете пускат жената да мине първа и й държат отворена вратата, отстъпват й място в обществения транспорт. А при около една трета от анкетираните мъже не са били открити никакви прояви на сексизъм.

Учените предполагат, че сексизмът при мъжете с брада може би е свързан с възприемането на брадата като символ на мъжественост и доминиране. Привържениците на патриархалните възгледи чрез брадите са склонни да поддържат представата за своето превъзходство.