Макар че някои хора са силно отдадени на свободния живот, човешката природа и еволюционната биология означават, че огромното мнозинство от хората жадуват за интимна връзка.

И все пак поддържането на тези отношения не е лесно. Приблизително 40 % от първите бракове се провалят, а вероятността за успех на следващите бракове е още по-малка.

Причините за това са толкова разнообразни, колкото и хората, но ето 6 от най-често срещаните проблеми във връзката, които водят до раздяла.

1. Проблеми с доверието

Доверието е абсолютно необходимо за общуването и интимността, които поддържат връзките. И все пак то е и едно от най-трудните неща за спечелване и запазване. Проблемите с доверието варират от финансови решения до емоционална надеждност.

Често в основата на проблема стои въпрос, който никога не е бил обсъден и разрешен докрай. С течение на времето тези неразрешени проблеми могат да се пренесат в ежедневните ви отношения, като хвърлят облак от подозрения и съмнения дори върху най-обикновените ситуации.

2. Изневяра и ревност

Въпреки че доверието може да се срине в много аспекти на една връзка, предполагаемата или потвърдената изневяра може да бъде най-трудна за преодоляване. От емоционалните афери до физическите забежки, изневярата обикновено разрушава почти половината от връзките, които засяга. Дори да решите да останете заедно, да се научите да възстановявате това, което сте имали преди, е трудно и емоционално изтощително преживяване.

Това важи с еднаква сила и за случаите, в които всъщност не е имало изневяра, но са били отправени обвинения. Тъй като изневярата е толкова опустошително преживяване, фалшивото обвинение може да се почувства като силно лична атака, която разрушава доверието и интимността. Абсолютно необходимо е да избягвате да отправяте обвинения без доказателства и да изкажете всички страхове или съмнения, които имате, по незаплашителен и открит начин.

3. Трудности в общуването

Много двойки изпитват трудности в общуването, като често твърдят, че говорят на различни езици. И все пак неуспехът в общуването може да доведе до това, че някога близка двойка да започне да работи в напълно различни сфери, живеейки по-скоро като съквартиранти, отколкото като партньори.

С течение на времето ще започнете да се чувствате изолирани и самотни и може да потърсите емоционална близост другаде. Липсата на комуникация може да доведе и до презрение или до тенденцията всеки смислен разговор да преминава в сарказъм и омаловажаване, а не в здравословно разрешаване на проблемите.

4. Липса на баланс

Небалансираните взаимоотношения са особено често срещани сред младите двойки и тези с нови деца или застаряващи родители, но те могат да се случат на всеки. Дисбалансът настъпва, когато единият или двамата партньори не успяват да дадат приоритет на връзката, вместо да придадат необичайно значение на други хора или други ситуации.

Нормално е взаимоотношенията да се развиват и да протичат, а по време на криза е съвсем естествено връзката да остане на заден план. Проблемът обаче възниква, когато единият от партньорите започне да се чувства постоянно приеман за даденост, нечут или обезценен.

Примери за липса на баланс, която може да разруши връзката, са: винаги прекарване на празниците с единия родител, пиене с приятели всяка вечер след работа или вземане на всички решения за почивката от единия партньор. Дори когато се справяте с проблеми извън връзката си, не забравяйте да се чувате често с партньора си и да му позволявате да решава някои въпроси.

5. Проблеми със съвместимостта

Противоположностите може и да се привличат, но е изключително трудно да се задържи връзка от противоположности. Основната съвместимост по отношение на такива неща като ценности и мироглед е от съществено значение за комфортната и дългосрочна връзка. Ако сте коренно различни, уважението и компромисът са абсолютно необходими.

Всичко може да се окаже проблем за двойките без основна съвместимост. С течение на времето само най-упорито отдадените двойки успяват да преодолеят основните проблеми със съвместимостта.

6. Обидно поведение

Злоупотребата не бива да се толерира в нито една връзка, но злоупотребяващото поведение обикновено попада в един континуум. Гневът, неуважението и емоционалното пренебрегване може да не са прекратяващи връзката сами по себе си, но продължаващите модели могат да изтощят хората. Неспособността или нежеланието да уважавате мислите, убежденията и чувствата на партньора си може да разруши доверието и интимността във всяка връзка.

Въпреки че тези често срещани проблеми във взаимоотношенията могат да ги разрушат, те могат да бъдат и възможност да върнете връзката си в правия път. Ако вие и вашият партньор сте изправени пред трудности, помислете дали да не потърсите съвет от професионален консултант. Ако и двамата хора искат и могат да се изправят пред собствените си отговорности в ситуацията, с много упорита работа връзката често може да бъде спасена.