Учени от университета на Джорджия, САЩ, са установили, че честите кавги влошават здравето на съпрузите, съобщава сайтът на учебното заведение.

Авторите на изследването отбелязват, че след конфликт двете страни изпитват чувство на самота и дерпесия. Физическото им състояние също се влошава.

За целите на проучването специалистите са анализирали данни за 250 семейни двойки, наблюдавани в продължение на две десетилетия.

Специалистите са установили, че онези от тях, които редовно спорят помежду си и влизат в конфликти, запазват този модел на поведение през целия си семеен живот. Редовните свади в семейството често карат партньорите да се чувстват самотни.

Въз основа на анализираните данни изследователи са открили също, че конфликтите, възникнали в самото начало на семейните отношения, могат да имат негативно въздействие върху това как се чувстват партньорите дори след няколко десетилетия.

Съпрузите и съпругите, които всеки път страдат от самота след поредния раздор, имат най-лошите показатели за физическо състояние, предава БТА. За разлика от тях семейните двойки, които съумяват да избегнат противоречията и намират начини да разрешават проблемите, без да повишават тон, успяват да съхранят здравето си.