Когато човек открие сродната си душа, иска да прекара с него или нея всяка една минута. И макар да си мислим, че това е съвсем в реда на нещата, докато чувствата ни са още силни, психолозите са на друго мнение. Според тях две срещи на седмица са напълно достатъчни. Ето защо.

Предотвратява се изкуствената привързаност

Според психиатъра и автор на книги Скот Карол е много важно да се придържаме към правилото за не повече от две срещи седмично. Карол подчертава, че твърде честите виждания могат да причинят вълнения и безпокойства, които да доведат до проблеми в една потенциално добра връзка. Съществува опасност да се принудите да поддържате отношения с човека до вас, заслепени от емоционалността си. Когато си дадете малко време между срещите с партньора си, си давате реалната сметка какъв е човекът, с когото започвате връзка.

Успявате да запазите личното си пространство наистина лично

Според изследването на проф. д-р Тери Орбъч нивото на разводите при двойки, които имат проблеми с навлизане в личното пространство един на друг, е по-високо, отколкото при онези брачни двойки, които имат проблеми с интимността.

Когато започвате връзка и искате тя да бъде дълготрайна, трябва да запазите личното си пространство и да продължите да имате личен живот. Да не изгубите индивидуалността си и свободата си и да успявате да разчитате най-вече на себе си, а не за всичко да се осланяте на партньора си.

За тази цел е добре да оставате насаме за няколко дни, да не сте постоянно заедно, особено в началото на връзката си с нов човек.

BG NewsRoom

Трябва ви време да се опознаете по-добре

Не е необходимо да се впускате във връзка, в която сте заедно по 24 часа с другия човек, за да се опознаете. Движете се по-бавно и спокойно. Ако всичко върви добре, може би ще имате цял живот заедно. Ако успеете в началото на връзката си да си дадете време и възможност да се опознаете добре, по-малко вероятно е по-късно да се изненадате неприятно от някоя черта в характера на партньора ви.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първо приятелството

Психологическо изследване от 2014 г. показва, че двойките, в които партньорите се описват като "добри приятели" имат по-дълготрайни връзки от онези, в които партньорите се описват като "сродни души".

А това се постига с време и търпение. Когато се запознаете с нов човек, с когото искате да станете приятели, не прекарвате веднага седмици наред с него без да се разделяте, нали така. Това е верният подход и при връзките.