Социалната мрежа Facebook съобщи, че пуска услугата си за романтични срещи в 32 европейски страни, след като стартът беше отложен по-рано тази година заради притеснения на регулаторните органи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Социалната медия отложи пускането на Facebook Dating в Европа през февруари, след като бяха изразени притеснения от ирландския регулаторен орган за защита на личните данни, който е основния регулатор в ЕС за редица от най-големите световни технологични фирми, включително Фейсбук Facebook.

Регулаторната служба каза, че едва на 3 февруари е била уведомена за пускането на услугата на 13 февруари и този кратък срок на уведомяване силно я е притеснил. Освен това отбеляза, че не е получила документация за оценка на въздействието на защита на данните или за процесите на вземане на решение, предприети от Фейсбук.

Фейсбук Дейтинг, обособена част от приложението на Фейсбук, изискваща допълнителна регистрация, бе пусната в САЩ миналия септември. Сега услугата е достъпна в още 20 държави.

В съобщение в блог снощи Кейт Орст, продуктовият мениджър на Фейсбук Дейтинг, посочи, че потребителите могат да създадат профил за срещи, но също могат да го изтрият по всяко време, без да губят профила си във Фейсбук.

Първите имена и възрастта на потребителите за профилите им за срещи ще бъдат взети от профилите им във Фейсбук и няма да могат да се редактират в услугата за срещи, каза Орст. Фамилното име на потребителите няма да се показва и те ще могат да избират дали да споделят друга лична информация на профилите си в раздела за запознанства.