Оказва се, че гушкането с партньора не само може да ви направи щастливи, но може и да направи сънят ви по-спокоен. Ново проучване, посветено на темата, доказва, че уханието на любимия човек ви кара да се наспите по-добре, дори без значение дали той е до вас, или не.

155 човека и техните партньори участвали в проучването

То било проведено от Университета на Британска Колумбия. Партньорите на участниците в проучването били помолени да носят една тениска в продължение на 24 часа, без да използват дезодорант, парфюм, без да пушат или да правят нещо, което би променило естествената миризма на тялото им. След което тениските били замразени, за да запазят миризмата си.

Участниците в проучването получили по две еднакви тениски, които да ползват като калъфки. Едната била с миризмата на партньора им, а другата без, но не било уточнено коя коя е. След това участниците били помолени да спят една нощ върху едната тениска и една нощ върху другата в две последователни нощи. Тогава станало ясно, че хората са спали много по-добре върху тениската с миризмата на любимия си човек.

В края на проучването участниците споделили, че са се чувствали много по-спокойни и отпочинали, спейки с дрехата на своя партньор до главата си. Данните показали, че наистина хората много по-малко се въртели и движели в леглата си, когато спели с тениската на любимия си човек до тях.

Изследователите допълват, че, когато човек спи до партньора си, той се чувства по-сигурен и по-спокоен. Само миризмата на любимия човек може да ни накара да изпитаме същите чувства. И дори увеличава качеството на съня с 2%, което е близо качеството на съня, което се постига с употребата на някои приспивателни.