Жителите на Германия се радват на по-добър секс благодарение на коронавирус пандемията, според авторите на две все още непубликувани изследвания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Общо 72% от мъжете с партньорки, анкетирани от университета на Мерзебург, са съобщили, че отношенията им не са се влошили заради пандемията, докато 16% са заявили, че връзките им са се подобрили.

Според ръководителя на изследването Хайнц-Юрген Фос, професор по сексология и сексуално образование, само 12% от мъжете с партньорки смятат, че положението им е по-лошо, отколкото преди локдауна.

Сред жените с партньори 30% смятат, че отношенията им са се подобрили, според 58% ситуацията не се е промеанила, а според 12% се е влошила.

Подобни резултати дава и международно проучване с участието на специалисти от Института по сексология към Университетския медицински център Хамбург-Епендорф (UKE).

"Половината от участниците не съобщават за промени в сексуалността си. От 50-те процента, които отчитат настъпили промени, повечето ги окачествяват като положителни", казва ръководителката на германската част от изследването Йохана Шрьодер.

В международното изследване са взели участие и институти в Туция, Хърватия, Португалия, Швеция, Нидерландия, Франция и Чехия.

"По принцип хората спят повече едни с други във времето на заключване. Очакваме, че над 50 процента от двойките ще имат по-добри сексуални преживявания", отбелязва психологът от Берлин Волфганг Крюгер, автор на книга за "осъществената сексуалност".

"По време на криза романтичните и сексуални отношения обикновено се засилват. Любовта и сексуалността са начини за придобиване на чувство за сигурност", допълва Крюге