Случвало ли ви се е да изпадате в гняв, докато гледате как близките ви хора се сближават с друг човек? Чувствате ли вътрешна ярост, когато видите партньора си да отделя внимание на някой друг? Това чувство е известно като ревност. Това е емоционално състояние на завист, несигурност и страх, което се предизвиква от възприемана заплаха за ценна връзка.

Нормално е да изпитвате желание да защитите хората, които обичате. Ако обаче тази защита се превърне в бариера между вас и партньора ви, това може да означава нездравословна ревност. По какво обаче здравословната ревност се различава от нездравословния си аналог?

Нека разберем по какво се различава здравословната ревност от нездравословната

Ревността е сложна и често погрешно разбирана емоция. Здравословната ревност често показва вашата отдаденост на връзката ви. Тя също така ви помага да я съхраните и да я предпазите от големи заплахи. Освен това тя често подобрява качеството на връзката ви и я укрепва чрез честна комуникация. Тя показва, че никога не бихте искали да загубите значимия си човек или да живеете без него, а също така свързва двама ви по-дълбоко.

От друга страна, нездравословната ревност често води до чувство на съмнение, безполезност, разочарование и желание да контролирате значимия си човек. Нещо повече, човек може дори да обвинява партньора си ненужно и просто от страх и да го отблъсне още повече поради нездрава ревност и ирационален страх.

При това само да знаете за това не е достатъчно. Трябва да можете да разпознавате и нездравата ревност. Прочетете, за да разберете как изглежда нездравата ревност.

7 основни признака на нездравословна ревност

Човек може да различи здравословната от нездравословната ревност по няколко начина. Ето 7-те основни начина да разпознаете дали страдате от нездрава ревност.

1. Партньорът ви пренебрегва чувствата ви

Един от решаващите признаци на нездравословна ревност е неодобрението на чувствата и нуждите на партньора. Ако забележите, че партньорът ви не уважава избора ви или се подиграва с това, което обичате, той може да е погълнат от нездрава ревност.

Възможно е да видите, че партньорът ви се отнася скептично към избора ви и винаги ви критикува за това, че се чувствате по определен начин. Те виждат всичко около вас като заплаха. Ако се опитате да направите нещо, което обичате, те ще ви демотивират или ще отправят негативни коментари към вас. Може да си мислите, че това е конструктивна критика, докато не забележите внимателно техните модели. Например, ако обичате да излизате с приятелите си или да се занимавате с ново хоби, те може да не са много окуражаващи за това. Неспособността да ви видят щастливи с нещо или с някой друг освен тях може да бъде огромен червен флаг за нездрава ревност.

2. Винаги имат непоправима нужда да контролират всичко, което правите

Ако партньорът ви е много ревнив, той ще се опитва да контролира всяко ваше действие във връзката. Възможно е да изпитвате липса на индивидуалност в такава връзка, защото партньорът ви иска да се чувствате именно така. Ако решавате нещо сами, това може да го вбеси и да го ревнува, като види, че излизате от неговия контрол. В началото на връзката това може да изглежда мило; да имате притежателен партньор. Не казвам, че закрилничеството е вредно. Може да се чувствате ценени, докато не ги хванете да преглеждат телефона ви, да вземат решения вместо вас или да ви обвиняват в нещо несъществено, за да задоволят егото си.

Освен това може да се окаже, че самите те се нараняват, за да ви накарат да се подчините на тяхното решение. В такава връзка ще се окажете на ръба на загубата на разсъдъка си.

3. Непрекъснато се съмняват във вас

Забелязвали ли сте, че партньорът ви ви обвинява в изневяра без никаква причина? Това може да е един от основните признаци на нездрава ревност. Ревнивият партньор винаги ви подозира, че имате лоши намерения, и винаги мисли, че сте замислили нещо лошо зад гърба му. Често може да го хванете да проверява телефона ви или да преглежда текстовете ви, вместо да вярва на думите ви. Освен това те могат да ви разпитват за най-безобидни действия. Под разпит имам предвид, че партньорът ви може да се опита да изтръгне възможно най-много информация, но не по грижовен начин, а за да открие някаква вратичка в думите и действията ви.

Дори и да не открият нищо подозрително, те са склонни да предположат нещо по-лошо, за да докажат правотата си. Да имаш партньор, който се интересува от местонахождението ти, може да е нещо добро. Да се съмнявате многократно обаче често може да е неприятно.

4. Преследват ви в социалните мрежи.

Социалните медии се превърнаха във важно присъствие в живота ни, което промени начина ни на общуване. Тя обаче създаде и нови възможности за съмнения и недоверие. Случвало ли ви се е да хванете партньора си обсебен от вашите дейности в социалните медии? Това може да е признак на нездрава ревност. Ще го откриете да следи публикациите ви, последователите и поддръжниците на вашите профили в социалните мрежи. Може дори да ви правят сцени по отношение на социалните ви дейности. Освен това може да ви принудят да изтриете профилите си в социалните мрежи, което е червен сигнал. В най-лошия случай може да се окаже, че те хакват социалните ви профили.

Освен това можете да наблюдавате реакцията на партньора си на вашите социални дейности, което може да даде ясна представа за намеренията на партньора ви спрямо вас. Ако не може да уважава личния ви живот, вероятно е жертва на нездрава ревност.

5. Очакват от вас да инвестирате цялото си време в тях

В началото на една връзка е естествено да имате силно желание да прекарвате времето си с любимия човек. Въпреки това е важно да установите здравословни граници, за да поддържате силна връзка. Ако партньорът ви проявява нездрава ревност, той може да не спазва тези граници и вследствие на своята несигурност и негативно мислене в крайна сметка да разруши връзката, която и двамата сте работили толкова усилено, за да изградите.

Освен това те може да искат винаги да прекарвате цялото си време с тях, дори ако това изисква да се откажете от хобитата си, плановете с приятели или важен спортен мач. Може да не им харесва да прекарвате свободното си време без тях.

В резултат на това може да загубите индивидуалността си и личното си време, докато ги преследвате. Ако не зачитат личното ви пространство и не ви се доверяват с никого, това може да е признак на нездрава ревност, която никога не бива да пренебрегвате.

6. Проявяват прекомерна привързаност към вас

Малко притежание е нормално във всяка връзка. Ако обичате някого, може да се чувствате защитници на този човек. Това обаче има граници и те могат да се почувстват раздразнени, когато стане прекалено. Прекалената притежателност често се дължи на несигурност и страх от изоставяне.

Освен това може да забележите, че партньорът ви е съревнователен към определени хора. Те смятат, че този човек може да се интересува от вас. Те може да искат да спрете да общувате с други хора, така че, да не се разсейвате или да им изневерявате.

Освен това притежателният партньор не иска да ви споделя с никого и може да ви обвърже с няколко ограничения. Разиграването на картата на жертвата и осветяването с газ са някои от признаците на тази черта. Прекалената притежателност е голям признак на нездрава ревност.

7. Партньорът ви става зависим от вас

Чувствате ли се претоварени от това, че сте единствената система за емоционална подкрепа на партньора си? Вие ли сте единственият човек в живота му? Възможно е да се чувствате по този начин, защото партньорът ви винаги се нуждае от морална и емоционална подкрепа и е нездравословно зависим от вас.

Освен това той прекарва времето си, мислейки за Вас, може да споделя с Вас всеки детайл и да не спира да скролва в социалните мрежи, когато сте заети. Продължават да ви пишат или да ви се обаждат дори когато сте на работа и дори могат да ви заплашват, че ще се наранят или убият, ако не сте до тях на всеки техен сигнал.

Нормално е понякога да зависите от партньора си, но да сте съзависими от него е огромен жест на нездравословна връзка. Нездравата зависимост от партньора ви може да направи връзката токсична и нестабилна. Освен това тя наранява и двама ви. Необходимо е да се обърнете към проблема и да го разрешите, преди да е станал твърде горчив и възмутителен.

Ревността е нормална емоция, която може да се превърне в нездравословна, когато започне да контролира мислите и действията на човека. Ако разпознаете някой от тези признаци на нездравословна ревност у любимия си човек, е необходимо да го насърчите да потърси помощ от специалист по психично здраве. С подходяща подкрепа и насоки е възможно да се справите с ревността по здравословен начин и да работите за по-стабилна и сигурна връзка помежду си.