Британски учени съветват нещастните родители да не остават заедно "заради децата", защото разводът е по-малко травматизиращ през ранните години.

Първото голямо изследване на емоционалното въздействие на раздялата на родителите върху децата установи, че най-голям риск от последици като лошо поведение и неподчинение има през късното детство и ранното юношество, съобщи в. "Ню Зиланд хералд".

Учени от Лондонския университетски колеж обхванаха в изследването си 6000 деца, родени във Великобритания в началото на този век. Те установиха, че тези, чиито родители са се разделили, когато те са били на възраст от 7 до 14 години, значително по-често са имали емоционални и поведенчески проблеми, от децата, чиито родители са останали заедно. Доловима разлика при децата на възраст от 3 до 7 години обаче няма.

Разводът се отразява по-тежко на големите, отколкото на малките деца, защото те са по-чувствителни социално и по-добре долавят динамиката на лошите отношения, убедени са учените. Проблемите се дължат и на това, че големите деца реагират повече на смяната на училището и средата.

Късният развод се отразява по-лошо и на психичното здраве на жените. Във Великобритания с развод завършват повече от 40 процента от браковете.