Това се дължи на няколко причини, обяснява Ирена Антонова, биолог-ембриолог от САГБАЛ ”Д-р Щерев”. Най-важната от тях е, че за тези дни от деленето на ембрионите има създадени много добри оценъчни системи, които имат висока прогностична стойност за това кои ембриони имат най-голям шанс да се имплантират в матката. Изборът на ембриони за трансфер, т. нар. ембриоселекция, от ембриолога е един от най-важните моменти в целия ин витро цикъл и е решаващ за крайния резултат от процедурата. 

Идеята, която залегна в нашето проучване беше да разгледаме случаите, в които сме избирали за трансфер един не толкова популярен ден – 4-ти или стадий морула и да сравним неговите предимства и недостатъци с клетъчния и бластоцистния ембриотрансфер.

За тази цел изследвахме 309 IVF/ICSI цикъла, проведени през последните 2 години в нашата клиника, като ги разделихме на 3 големи групи. В група А попаднаха 108 пациенти, при които е извършен трансфер на ден 3. В група В – 60 пациенти с трансфер на ден 4 и останалите 141  - група С с бластоцистен трансфер на ден 5. Сравнихме трите групи по различни признаци и характеристики и анализирахме крайните резултати.

По отношение на качеството на ембрионите на ден 3-ти, не открихме съществени разлики в процентното съотношение между ембрионите с добро, средно и лошо качество в трите групи. Сравнявайки процента клинични бременности установихме, че ден 3-ти и ден 4-ти имат сходни резултати - 40,7% и 40,0% съответно, докато при бластоцистния трансфер имаме по-добри резултати - 49,7%. Подобни данни получихме от сравнението на многоплодните бременности в трите групи – в група А и група В са с подобни резултати и са двойно повече в сравнение с група С. Това се дължи на по-големия брой ембриони, които са върнати на 3-ти и 4-ти ден.

За да бъде пълна информацията, включихме и последващите трансфери на замразени ембриони, получени в същия цикъл и останали след ембриоселекцията. Сборният процент клинични бременности на свежи и размразени ембриони дава добро предимство на изследваната ни група, защото ембрионите на стадий морула имат много добра преживяемост след размразяване. Общият процент бременности достига до 46,7% в група В.

В заключение бихме могли да кажем, че ден 4-ти също е подходящ за ембриотрансфер и не отстъпва в крайните си резултати на другите два най-популярни стадия, при които се връщат ембрионите. Големите предимства на този ден за трансфер са:

- възможността за по-добра ембриоселекция в сравнение с ден 3,
- повече оставащи за замразяване ембриони в сравнение с ден 5,
- най-добра преживяемост на ембрионите след замразяване на този стадий,
- както и най-подходящ ден за прилагане на лазерно асистирано излющване на ембрионите – т.нар. асистиран хетчинг.