В началото на бременността нуждите от енергия са завишени съвсем малко, докато от петия месец увеличете калоричността на дневното хранене с 300 калории.

През бременността се увеличава значително нуждата от витамини и минерали с 50-100%. В менюто е препоръчително да присъства месото, дори бъдещата майка да е вегетарианка.

Много важно е да се храните умерено. Порциите не бива да нарастват с обиколката на корема, съветват от moetodete.bg. Ставайте от масата с усещането за лек глад. Хранете се 4-5 пъти на ден на малки порции. Не пропускайте закуската и обяда. Не яжте за компания и гответе без мазнини.

На кои продукти да наблегнете

В хранителния режим трябва да присъстват следните хранителни съставки: фолиева киселина, желязо, йод, цинк и необходимите ненаситени мастни киселини. Калцият е важен за костната система. Набавя се чрез мляко, сирене и др. Желязото предотвратява развитието на анемия (ниско ниво на хемоглобина в кръвта). Необходимата дневна доза фолиева киселина за бременната жена е 400 мкг. Тя се съдържа в зелените и листни зеленчуци, бобовите растения, ядките, портокаловия сок и животинския черен дроб.

Дневното меню на бременната може да съдържа:

    * 100-120 г хляб;
    * 60 г зърнени храни и бобови растения (източник на желязо и фолиева киселина), макаронени изделия;
    * 200 г картофи (витамин А);
    * 500 г зеленчуци (моркови и листни - богати са на витамин А);
    * 300 г плодове (банани - източници на витамин В6);
    * 60 г захар;
    * 5 г сол;
    * 14 г зехтин или растително масло, 26 г масло; черен дроб (източник на витамин В6, В12, фолиева киселина);
    * 70 г риба;
    * 20 г сметана;
    * 15 г сирене;
    * 500 г мляко и млечни продукти;
    * 250 мл натурален сок, 0,7 л чай.

Примерно меню:

Закуска: 1 чаша прясно мляко, 2 супени лъжици овесени ядки (не мюсли), 1 банан.

Обяд: 150 г печено филе или риба със салата, 1 филия хляб.

Вечеря: голяма салата, 150 г филе (месо или риба) или 1 купа вариво (леща, боб, грах).

Закуска между храненията - плод или кисело мляко.

Преди да започнете диетата, се консултирайте с вашия лекар.

Всеки ден бременната трябва да яде по 1 порция от следните 5 групи храни (5 хранения на ден):

1. Порция млечни храни - осигуряват калция: 1 кисело мляко, 1-2 чаши прясно мляко, 200 г сирене или кашкавал, извара.

2. Порция плодове - снабдяват тялото с фибри: 300 г плодове на ден. Засищат глада за сладко. Избягвайте бързите въглехидрати в сладкишите, които се лепят по бедрата, дупето и корема.

3. Много зеленчуци - няма ограничение: Единствено картофите не бива да са повече от 200 г на ден.

4. Порция житни или варива: Седмично да се яде леща, боб, грах, овесени ядки; спагети - 1-2 пъти седмично. Бременните трябва да ядат пълнозърнест хляб - по 2 филии на ден.

5. Порция месо или риба: 200-300 г месо на ден, най-добре варено или печено, да  се избягва пържено и панирано. Може това да са 2 малки хранения по 100-150 грама, примерно за обяд и вечеря, а може и наведнъж.

* Веднъж седмично се позволява парче торта или един шоколад
* Ако изпитвате неудържим глад, яжте плодове и зеленчуци - така ще залъжете глада и ще се заредите с витамини, минерали и фибри
* Добре е да замените олиото със зехтин

Какво да избягвате:

 * Топъл бял хляб, сметана, различни кремове, шоколадови бонбони, сладкиши, торти и други тестени изкушения
* Кондензирано мляко, сладолед, млечни шейкове
* Пълномаслено сирене, сметана
* Всички продукти от менюто за „бързо хранене". к Тлъсти меса, сланина. к Рибни и зеленчукови консерви (особено в доматен сос)
* Пържени храни
* Солени закуски
* Силен чай, кафе и какао
* Алкохол и рафинирана захар

Идеалното наддаване на тегло е между 9 и 12 кг. Въпреки че хормоналните колебания са основната причина за появата на стрии (неестетични линии по кожата), рязкото наддаване и прекомерното разширяване на кожната повърхност също играят своята роля. Освен това, допълнителните килограми водят до отичане и натежаване на краката.