Често фактори като нередовно хранене, стрес, хормонални проблеми са причина опитите за бебе да са неуспешни. Друг проблем, на който трябва да се обърне внимание е наднорменото тегло, пише Az-jenata.com.

Когато правите планове за бебе задължително е да обсъдите това с вашия личен лекар или гинеколог. Наднорменото тегло по време на бременност крие риск от появата на гестационен диабет. Редица проучвания показват, че ако жената успее да загуби дори 10% от телесното си тегло преди бременността, тя значително намалява риска от бъдещи усложнения.

При дамите с повече килограми лекарите задължително назначават изследвания, които да покажат нивата на кръвна захар, които ако се повишат драстично през бременността, крият риск и от вродени дефекти при бебето и спонтанен аборт. Ако имате роднина с диабет, добре е да споделите това с лекаря.

Наднорменото тегло оказва влияние върху хормоните, отговарящи за овулацията. Затлъстяването и наднорменото тегло са едни от първите причини, които могат да нарушат хормоналния баланс в тялото ви и това да се отрази на овулацията. Нередовната овулация или липса на такава са причини за безплодие при жените.

Натрупването на мазнините е причина за повишеното отделяне на естроген. Излишъкът на този хормон се отразява неблагоприятно върху зачеването. Високите нива на естрогена намаляват нивата на фоликулостимулиращия хормон и по този начин яйцеклетките или не узряват, или узряването им се забавя.

Не се препоръчва драстична диета

Ако сама не бихте могли да изготвите здравословен хранителен режим, не пристъпвайте към спазването на нездравословни диети. Това има отрицателен ефект върху вашето здраве и процеса на зачеване. Обърнете се към диетолог, който да изготви подходящ хранителен режим за вас. Хранете се с много плодове, зеленчуци, протеини, както и храни, богати на фолиева киселина.