Глад

Това е най-вероятната причина бебчето да плаче. Допълнителните жестове са мръщене, мърдане на устните, слагане на ръцете в устата. Научете се да следвате стриктна схема за хранене и да разпознавате кога детето започва да огладнява. Така ще предотвратите плача.

Нужда от смяна на памперса

Нуждата от смяна на памперса е втората най-честа причина за плач. Някои бебчета не издържат мръсния памперс и секунда, други дълго време могат да не дават признаци за това.

Нужда от сън

Умората и необходимостта от сън раздразват бебчетата. Спазвайте схемата на спане и не правете компромиси. Бебето има нужда от много сън, който не бива да се пропуска.

Нужда от близост

Телесната близост с родителите е жизненоважна за детето. Липсата на такава близост може да потисне детето. Майчината миризма също е много важна. Обонянието на бебетата, за сметка на зрението им, е много добре развито.

Проблеми със стомаха

Те могат да доведат детето до наистина сърцераздирателен плач. Обикновено се получават след хранене. Някои родители употребяват специални капки за бебета против газове и колики. Посъветвайте се с вашия лекар какво да изберете.

Иска да се оригне

Всеки родител знае колко важно е бебето да се оригне. Ако не е направило това след хранене, то най-вероятно ще плаче или ще повърне. Някои деца имат по-остра нужда от оригване.

Жега или студ

Бебето плаче, ако му е твърде горещо или твърде студено. Ако чувства неприятен хлад, можете да разберете това чрез позата, в която спи. Ако е сгушено като ембрион, значи може би изпитва студ. Ако е по гръб, с разперени ръце – може би му е топло.

Нещо дребно

Нежното бебешко телце може да чувства дискомфорт и от нещо, което за нас не е видимо на пръв поглед. Често се случва бебетата да плачат, защото нещо се е завило около някое от пръстчетата му и спира циркулацията на кръвта.

Млечни зъби

Растежът на зъб обикновено е доста болезнен. Някои бебета страдат повече от други, но всички стават раздразнителни и плачат. Ако не сте сигурни дали се показва зъбче, опипайте венците с пръст. Може да усетите твърдостта на изникващото зъбче. Обикновено първото зъбче се показва между 4-месечна и 7-месечна възраст, но може да се случи и по-рано.

Твърде агресивна околна среда

Ако лампите в стаята са твърде силни, говори се много високо и се шуми постоянно, има глъчка, гости, включен е телевизорът, не се учудвайте, че бебето ви плаче.

Нужда от разнообразие

Бебчетата обожават слънцето, свежия въздух и приятното люлеене на количката, докато се разхождате в някоя градинка. Ако детето не се извежда редовно и стои затворено само в една стая, най-вероятно рано или късно ще започне да недоволства и да плаче.

Не се чувства добре

Ако всичко с бебчето ви изглежда наред, но то започне да плаче без привидна причина, може би се разболява. Плачът може да е реакция на симптомите на болестта. Измерете температурата му и при нужда посетете лекар.