Международният ден на детето наближава и всички общини се готвят да зарадват децата с празнична програма, изненади и добро настроение. Нека видим какво са обявили някои от големите областни градове у нас:

СОФИЯ

Детски литературен фестивал

На 29 май 2023 г. стартира шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация "Българска книга". Фестивалът ще продължи до 4 юни пред НДК като част от Пролетния панаир на книгата и ще даде възможност на децата да се срещнат със съвременни писатели, да ноучат как се създават детските книги, да участват в литературни четения и творчески работилници. Пълната програма може да видите в сайта на фестивала.

Младост фест "23

Фестивалът продължава 4 дни, от 1 до 4 юни, и се провежда в парка на кв. Младост 3 с вход свободен. В програмата му са включени концерти, куклени спектакли, състезания и викторини и още куп забавлени за малки и големи. Пълна информация за програмата на фестивала може да видите тук.

Програмата ще започне с Фестивал на изкуството и игрите от 11:00 часа, като активностите включват ателиета по рисуване, музика, занаяти, програмиране, анимация, създаване на игри. На едно място ще бъдат представени различни школи, академии и клубове за хобита и умения за деца.

Пътуване с влак с парен локомотив

На 1 юни БДЖ организира интересно приключение с влак с парен локомотив по направлението София - Перник и обратно, както и с теснолинейката от Септември до Велинград и обратно. Повече може да научите в сайта на БДЖ.

Фестивал "1 юни от приказките"

Столична община и Пощенска кутия за детски приказки организират Фестивал "1 юни от приказките" в спортен комплекс Амик. Входът е свободен, а програмата включва концерт на формация "Врабчетата" и детски хор "Пим-Пам", концерт на деца от 119-то СУ и 81-во СУ, интерактивен танцов спектакъл "Браво, деца!", четене на детски приказки с актьорите Петко Венелинов, Живко Джуранов и писателката Ралица Найденова, "Джаз за деца с Венци Благоев", уъркшоп с художничката Мира Мирославова, въздушна акробатика с Pole Dance Bulgaria, обучение по Първа помощ за деца с Лазар Радков и още много забавления. Цялата програма е публикувана във фейсбук страницата на събитието тук.

Детски празник на Националния дворец на децата

В парковото пространство пред Националния дворец на децата програмата ще започне от 10:00 часа с шахматен турнир. Ще има демострации по джудо, зоокът и детска изложба, а заедно с водещия бате енчо е планирана и музикална програма. В 15:00 часа вТеатралната зала на НДД ще се проведе концерт на лауреатите от 15-то издание на Международния детски фестивал "Млади таланти - 2023".

Снимка: iStock/Getty Images

ПЛОВДИВ

Международен детски балетен фестивал "С любов за танца"

Събитието ще се проведе от 1 до 4 юни в Дома на културата "Борис Христов". Фестивалът ще събере участници от България, Гърция, Турция, Сърбия и Италия, които ще споделят любовта си към балетното изкуство.

Празник на детето в Стария град

Инициативата ще се проведе в периода от 27 май - 4 юни и включва разнообразни прояви - рисуване, концерти, творчески ателиета, изложби, пленер, детска работилница.

Държавен куклен театър Пловдив със специална програма

За 1 юни Държавен куклен театър - Пловдив посреща със специална програма. През целия ден в театъра ще се играят спектакли за различни възрасти

10:00 и от 11:30 ч. - "Кой съм аз?" - театър за бебета

  • 16:00 ч. - "Косе Босе" - Открита сцена
  • 19:00 ч. - "Косе Босе" - Открита сцена в парк "Елит", ж.к. Тракия
  • 19:00 ч. - "Незнайко в Слънчевия град"

БУРГАС

Изгрев парк фест

Събитието обединява представянето на различни детски творчески школи към читалищата в община Бургас - с концерти, работилници, забавни игри и състезания.

Специални дейности планират и отделните читалища:

НЧ "Петър Янев 1939" - "Крайморие" - 1 юни, 11:00 часа - Рисунки на асфалт пред читалището

НЧ "Антон Страшимиров 1980", кв. "Черно море" - на 01.06.2023 г., 13.00 часа, и 02.06.2023 г., от 10.00 часа, в двора на СУ "Христо Ботев" школата по приложно изкуство ще организира рисуване върху стреч фолио; рисунки върху асфалт; детски творчески работилници; забавни игри и състезания; лакомства и изненади за участниците

НЧ "Пробуда 1880" - 3 юни, 10.30 часа - Парад на игрите

НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1985" и Арт школа "Вая" - 3 юни, 10-12 часа - Рисунка върху асфалт на тема "Моето слънчево лято"

Снимка: iStock/Getty Images

Концерт "Деца свирят за деца"

Концерт на школа по пиано и школа по китара към НЧ "Паисий Хилендарски 1928". 2 юни, 18 часа, зала Петя Дубарова на КЦ Морско казино

СТАРА ЗАГОРА

В Парк Пети октомври от 10:00 часа в празничния ден ще се проведе концерт на детски градини от общината. Читалищата ще предложат различни арт ателиена през целия ден за деца от различни възрасти. Предвидени са още рисуване върху асфалтовите алеи, както и други изненади.

Посетителите на зоопарка ще имат възможност от 11:00 часа на 1 юни да помогнат с храненето на животните и да научат любопитни факти за тях. В Културен център "Стара Загора" е планиран концерт за децата, а Летният театър ще предложи балета за деца "Спящата красавица".

На 1 юни стартират и първите турове от инициативата "Безплатни градски турове Стара Загора - неразказани истории по правите улици". На Международния ден на детето обиколката носи името "Стара Загора и нейните талисмани". Организаторите очакват всички любознателни деца да станат част от изследователската разходка, за да научат интересни факти за някои от най-значимите старозагорски обекти и личности.

ГАБРОВО

В етнографския музей Етъра са планирали специални активности за деца с Гиздана и Радумко от 11 до 16 часа.

МОНТАНА

Празникът на общината Свети дух продължава от 2 до 7 юни и в рамките на неговото честване са предвидени концерти, изложби, алея на занаятите, международен фолклорен фестивал, киноложка изложба, турнир по шахмат, фермерски пазар и други интересни събития за радост на малки и големи.

На самия 1 юни Държавната агенция за закрила на детето планира разнообразна детска програма от 11 до 14:30 часа на пл. "Жеравица", пред Младежки дом. Ще бъдат организирани занимателни игри, ще бъдат раздавани много награди, планирана е и открита Сцена на таланта с детски рисунки на тема "Нарисувай своята мечта".

Снимка: iStock/Getty Images

ЯМБОЛ

Концерт на Джуниър Бенд

"Джуниър Бенд" - детският духов оркестър на Средно училище Емилиян Станев" - Велико Търново - ще гостува на града на 1 юни с концерт от 18:30 часа в гравския парк, сцена до фонтана

Магичното шоу на Дани Белев

Празникът ще продължи с магическо шоу от 19:30 на същата сцена в Градския парк.

През целия ден в парка ще има представление от детските градини, театър, танци, сапунени балони, игри с кака Жени, "Балониада" и куклени артисти.

Отворени врати в Авиобаза Безмер

Авиобаза "Безмер" край Ямбол по традиция ще отвори врати в Международния ден на детето. От 9:30 до 12:30 часа малките любители на авиацията ще се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване, специална и самолетообслужващата техника. Децата ще могат да направят рисунки на асфалт на тема "Мечтая да летя", като най-добрите ще бъдат отличени с награди. Отворен ще бъде и музеят на авиобазата.

Снимка: iStock/Getty Images