Оглеждате ли се вече за подаръци за Коледа? Ако се чудите какво да подарите на децата и тази година, ще ви помогнем с няколко идеи, с които хем да зарадвате малките, хем да изкарате пълноценно и забавно време с тях. Например да се облечете еднакво, да правите коледни сладки, да поиграете настолни игри, да наредите пъзел, да почетете книга или да послушате музика заедно. 

В забързаното ни ежедневие семейният празник Рождество Христо е сред малкото моменти в годината, в които можем да споделим време с най-близките. Вероятно знаете, че децата растат най-уверени и щастливи, когато родителите им демонстрират, че имат време за тях. 

Още италианската лекарка и световноизвестна педагожка Мария Монтесори казва, че за развитието на човешката душевност основно значение имат радостта, осъзнаването на собствените възможности, оценката и любовта на околните, чувството за полезност и значимост на една личност за другите. За всичко това детето може да развие усещане, когато изкарвате време с него и му засвидетелствате обич и уважение на нуждите му (което не означава непременно глезене).

Освен това според световноизвестната педагожка, чиито принципи на възпитание следваме до днес, заобикалящата среда на детето трябва да е богата на елементи и мотиви, които да възбуждат интереса му и да го подканят да експериментира самостоятелно. Това важи основно за средата в училището, но можем да го отнесем и към детската стая, където се очаква детето да е най-спокойно и щастливо докато отпочива. 

Ето и още няколко съвета, които, ако усвоите, ще направите детето си по-щаслтиво, а подаръците ще са само материален израз на обичта ви към него:

  • Децата се учат от това, което ги заобикаля.
  • Ако често се веселите с детето, то ще изгради доверие във вас. Ако едно дете често е хвалено, се научава да цени себе и другите. Ако е често критикувано, се учи да съди. Ако пък бива осмивано, детето ще израсне срамежливо и свито. Ако е много порицавано, често ще изпитва чувство за вина, а ако среща одобрение, то ще се научи да цени себе си.
  • Ако детето расте във враждебна среда, се учи да се бори, но ако живее с чувството за сигурност, ще има вяра в другите. Ако живее в атмосфера на приятелство и добронамереност, то ще се научи как да открива любовта. Ако сте честни с него, ще израсне честен човек, а ако сте снизходителни, ще се научи на търпение.
  • Не говорете лошо за детето нито в негово присъствие, нито в негово отсъствие. Съсредоточете се върху развитието на добрите му качества, така че за лошите да не остане място. Уважавайте детето, дори когато греши - грешките са поправими и не е важно дали ще бъдат поправени веднага или след време.
  • Слушайте внимателно какво говори и ви пита детето и винаги му отговаряйте. Бъдете готови да му помагате във всяка ситуация, когато търси и опитва. Помагайте му да развива своите способности от най-ранна възраст. Правете това с търпение, грижа, разбирателство и любов.
  • Във възпитанието на детето винаги се придържайте към основния принцип, а именно - показвайте му най-доброто от себе си.

И тъй като заговорихме за децата и времето, прекарано с тях, полезно е да се знае, че има няколко етапа на детско развитие според Монтесори. Първият е от 0 до 3 години и е времето, в което се развива тяхната душевност, която се влияе от тази на възрастните. Следващият етап е от 3 до 6 години - детето се влияе най-често от онези възрастни, които са най-близо до него чисто душевно. От 6 до 12 години детето расте без промени, а от 12 до 18 години се случват промени, свързани с растежа, наподобяващи тези от етап 1 - от 0 до 3 г.

Тоест през повечето етапи децата имат нужда от примера на възрастните. Затова и с подаръците си е добре да отправяме послания. В духа на казаното по-горе нека разгледаме няколко примера за това с какво можем да зарадваме децата, споделяйки време с тях. 

 ЗА МАЛКИТЕ

Коледен комплект за мама, татко и бебе с намаление от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Ако имате бебе, вероятно нямате и много варианти за гъвкавост по време на празниците. Съобразяването с нуждите на новороденото при пътуване може да превърне празника в истинско изпитание. Дали е отоплено добре, удобна ли е банята за миене на малчугана, дали ще е студено, когато го извадите запотено от топлия автомобил и още много, много въпроси могат да хрумнат на една отговорна майка.

Ако вашият случай е такъв, донесете си колкото може повече настроение вкъщи, като всички се облечете празнично - например с щамповани еднакво тениски. 

Кутия за красота с намаление от Market.dir.bg 

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Ако се чудите какво да подарите на малката си дъщеря тази Коледа, защо да не е комплект за красота?! Не истински, разбира се, а такъв, с който да направи първите си стъпки кое как се използва. Може да ѝ помогнете и да се насладите на времето заедно, изучавайки тайните на женската красота.

Ако имате гости с деца за празниците, ще се забавляват чудесно с този комплект. 

Детска бормашина с намаление от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Освен времето за майка и дъщеря, нека погледнем и към онова, което може да е посветено на баща и син.

Естествен е интересът на малките към дейностите вкъщи. Разбира се, не може да му връчите бормашина, винтоверт и поялник, ако имате татко техник, но затова пък може да му помогнете да изучи тези машинки през играчките.  

Детски стерео слушалки с намаление от Market.dir.bg 

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Ако детето ви обича да слуша музика или просто да гледа така популярните ютюбъри, подарете му слушалки. Така ще има своето лично време, в което да слуша "насаме" онова, което му допада.

За да изкарате истински забавни моменти обаче, може да си пуснете музика, която да слушате заедно и да играете на "папагал" - вие да имитирате детето, или то вас. Непременно заснемете видео, след време ще се смеете много. 

Книга "Тролът Сърдитко. Коледа е!" от Market.dir.bg 

Снимки: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

Какво по-хубаво от това да почетете с детето. Практикувах с голямата дъщеря, а сега и с малките ми две момчета.

В "Тролът Сърдитко. Коледа е!" се разказва за това как всичко по Коледа може да се обърка. За него идеалният празник се състои от вкусни курабийки, красива елха и много подаръци. Под негова команда приятелите му полагат големи усилия, но въпреки това всичко се обърква: курабийките прегарят, на никого не му се чисти, елхата е крива, а подаръците са истинско разочарование. Няма съмнение, че в корема на Сърдитко бавно, но сигурно се завихря гневна буря... Какво ли следва? Научете заедно с вашите деца. 

ЗА ПОРАСНАЛИТЕ 

"Юношата никога не трябва да се третира като дете, защото това е етап от живота, който е надминал. По-добре е да се отнасяте с него, сякаш има по-голяма стойност, отколкото той всъщност показва, отколкото че има по-малка такава. Позволете му да почувства, че неговите заслуги и самоуважение не са пренебрегвани", съветва още Мария Монтесори.

Сноуборд скин "Коледно настроение" от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Изборът за подарък на порасналите деца може да е труден. Какво да подарите например на 19-годишното си момче? Защо не скин за неговия позабравен сноуборд? А след това заедно да споделите моменти в планината, когато времето го позволява.

Варианти за по-малките любители на зимните спортове пък са шейните Storm, като основната идея зад този тип подарък е за весели приключения навън със семейството.  

Пъзел "Цветовете на дъгата" с намаление от Market.dir.bg

Снимка: Market.dir.bg

Купи

Вече сме ви разказвали за ползите от пъзелите. Освен, че развиват логическото мислене и търпението, те могат и да са идеалният начин да изкарате чудени семейни моменти.

В многото почивни дни и ваканцията на децата, ако искате да привлечете подрастващия тийнейджър към съвместни занимания, това е един от начините. Разбира се, може да подходите по същия начин и към по-малките, като им изберете пъзел с по-малко части, такъв, с който да научат сезоните или вариант, който да сглобят и оцветят.   

Комплект коледни чорапи с намаление от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Чували ли сте шегата, че ако на други места по света чорапите са за коледни подаръци, то у нас те са самите коледни подаръци. Забавно или не, истината е, че се превърна в израз на стил да си с тематични чорапи и подрастващите го знаят. Да речем жълта рамка на очилата с жълти чорапи е показателно, че е отделено внимание на детайла.

Този коледен модел чорапи, който може да намерите с номера от 36 до 45, е идеално допълнение към по-желан подарък. Например мешката, която ще видите по-долу. Трябва да отбележим и че са намалени от 33,88 лв. на 23,72 лв. Цената е изгодна, предвид, че са от 80% пениран памук, 17% полиамид и 3% еластан. 

Мешка "Триъгълно коледно дърво" от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg
 

Купи

С ярък и жив двустранен принт, тази ръчно шита в България мешка може да допадне на вече порасналата ви дъщеря. Трудно е да зарадваш момиче, което влиза или излиза от тийнейджърските години, но не е невъзможно, стига да вложите въображение.

Дали ще изберете чанта, картина, възглавница или кърпа, важното е да усмихнете момичето и да му напомните, че празниците около Рождество Христово са семейни и би било хубаво да сте заедно. 

Дълга карирана, коледна пижама от Market.dir.bg

Снимки: Market.dir.bg

Купи

Никога не е грешка да подарите пижама, а какво по-хубаво от това всички вкъщи да останете по пижами до обед, защо не и цял ден. Независимо дали дъщеря ви харесва празника или не (знаем, че някои тийнейджъри обявяват бойкот на всичко традиционно), всеки има нужда от ново бельо за спане.

Освен това подобен подарък би я усмихнал и би ѝ подсказал, че ще се радвате на оставащото малко време с нея, преди да отлети по собствения си път и да започне да кара Коледа далеч от вас.

С каквото и да изберете да зарадвате семейството и децата си, нищо няма да ги направи по-щастливи от това да им отделите от забързаното си време за тях.  

Очаквайте и поредица от статии за различните методи на възпитание, като сугестопедия, повече за похватите на Монтесори и др. 

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.