Яйцето символизира живота. Традицията повелява първото яйце да се боядиса в червено. С него се намазват на кръст челата на децата в семейството и то се пази пред иконата на Богородица. За здраве и късмет е хубаво и във всяка къща да има по едно шарено яйце с кръст върху него.

Яйцата за Великден се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. В някои краища на Велики петък боядисват яйца, които се носят на гробищата за помен на покойните роднини.

Ето някои изпитани начини за боядисване на Великденските яйца:

С натрошени пастели

Настържете или натрошете пастели в различни цветове. Използвайте сварени яйца, които са все още топли. Посипете стружките пастел и овалайте добре. Използвайте ръкавици или салфетка, за да размажете - от топлината на яйцето пастелните частици ще се разтопят и ще покрият красиво повърхността на черупката.

Декупаж със салфетки

Изберете красиви и разнообразни по десен салфетки. Разделете внимателно отделните им слоеве и използвайте най-горния, върху който е принта на изобрашението.

В купичка отделете бенлтъка на едно яйце и съвсем леко го разбийте с вилица. Поставете върху свареното яйце салфетката и с помощта на четка за рисуване внимателно "залепвайте" с белтъка рисунката. Може да полепвате цяла салвфетка или да изрязвате само отделни декоративни елементи от нея.

Наполовина боядисано

Този начин на боядисване е подходящ за много бели яйца. В плитък съд излейте част от течната боя за яйца в избрания цвят. Потопете яйцето, така че да бъде в боята наполовина (хоризонтално или вертикално). Ако е необходимо, фиксирайте с подходящ предмет, така че да не се клати или завърти. Оставете няколко минути боята да се фиксира, след което извадете и оставете да изсъхне.

Омбре яйца

Подобно на предходния метод, и тук ще боядисваме яйцето на части. Първо цялото яйце се потапя за кратко в избрания цвят, така че да се оцвети в блед нюанс изцяло. Следващата стъпка е в същата боя да потопим яйцето с 1/3 над повърхността - отново за няколко минути, така че потопената част да стане един-два тона по-тъмна. Третото ниво е да отлеем част от боята и да оставим яйцето потопено до ½ от повърхността, за да стане още по-тъмно и яйрко оцветено в тази си част. По този модел можем да правим колкото нива пожелаем.

Шарени яйца с памук

Вземете голямо парче памук и го разстелете. Накапете внимателно от течна боя от различни цветове, като гледате да не ги смесвате (иначе ще стане кафяв микс). Когато памукът е добре напоем и оцветен, увийте плътно в него сварено айце и оставете няколко минути.

Отпечатък от цвете

За този стар и изпитан метод ви трябва стар тънък чорапогащник. Изберете от градината красиви листа или цветове с интересна форма. Поставете елементът от растението върху яйцето и увийте плътно с чорапа, завържете здраво. Потопете яйцето в избрания цвят течна боя и оставете за няколко минути. След изваждане, оставете да се отцеди, след което срежете чорапа и махнете растението.

Надписи и рисунки с восък

За тази декорация се изискват сръчни ръце. Върху чистото яйце напишете или нарисувайте орнаменти по желание с помощта на тънка восъчна свещ. Щом потопите яйцето в избраната боя, то ще се оцвети навсякъде, но не и върху восъка.

Декорация с цветно тиксо

Подберете от книжарницата различни цветове и десени тънко цветно тиксо. Нарежете на ленти и парчета, които да залепите върху яйцето. Може да използвате бяло яйце или такова, което вече е боядисано в един цвят.

Яйца с мраморен ефект

За целта са необходими люспи от стар лук (най-външната част). Натрошават се на парчета. Сурово яйце се намокря леко и по повърхността му хубаво се полепват люспите, така че добре да се покрие. Увива се в тънък чорапогащник или марля и се връзва стегнато. Яйцата се варят в подсолена вода до готовност (10-12 мин.).

След това има два варианта. Яйцата може да се оставят да киснат в лучената вода още 30-40 мин., за да добият по-добре ръждив цвят. Или да се добоядисат с помощта на боички - както са още в чорапа, оцветете яйцата с течна боя на капсули или потапяйки в разтворена боя.

Боядисване с олио

Може да използвате тази техника на финала на боядисването. Капнете по няколко капки олио в течната боя и разбъркайте. Потопете яйцето - при това боядисване елементи от него ще останат без боя заради "щита" на капчиците олио. Може да потапяте последователно в различни цветове, така че да се наслоят.

Варене в шарени вратовръзки

Използвайте стари пъстри вратовръзки или кърпи. Увийте суровите яйца плътно в плата (ако е от вратовръзка, използвайте само най-горния тънък цветен слой на плата). Сварете във вода с няколко капки лимон. След като са готови, срежете и извадете яйцето - при използване на хубави яйрки платове - десенът ще се отпечата върху яйцето.

Мозаечни яйца

За тази декорация може да използвате черупките на някое счупено при варенето яйце. Най-хубаво става с бели черупки. Натрошете на малки парчета. Друго сварено яйце оцветете в избран цвят. След това с помощта на леко разбит белтък и четка залепвяйте едно по едно счупените бели черупки върху цветното яйце, така че да остава цветна жилка от долния слой между парчетата.

Декорацията може да се направи и наобратно - върху бяло яйце да се лепят парчета оцветена предварително черупка.

Боядисване с естествени багрила

Природата ни дава разнообразие от цветове. Днес е много удобно и лесно да ползваме готови купени бои, но с природните багрила също се получават ефектни и истински яйца. За целта яйцата се варят заедно с растението, което им придава цвета. С отвара от риган се прави червен цвят, коприва се ползва за зелено, люспи от стар лук боядисват в оранжево, а люспи от орехи в жълто. Семена от копър могат да дадат златно кафяво, а златист отенък се получава с помощта на куркума. Цвеклото може да помогне за постигане на розови цветове.

Драпанки

При този метод на боядисване първо яйцата се сваряват в люспи от лук, за да добият естествен ръждив цвят. С помощта на молив върху яйцето се рисува избрана декорация - надписи, рисунки, орнаменти по избор. След това с тънка игла издраскайте повърхността на черупката по линиите на рисунката. На финала потопете в друга контрастна боя за по-изразителен ефект.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.