Всеки, който е израснал с брата и сестри, или родителите, които имат по повече от едно дете, са наясно, че понякога това е прекрасно, друг път е направо невъзможно да се справиш с тях. Факт е, че никога не знаеш какво може да очакваш от брат си или сестра си, не можеш да предвидиш какъв номер ще ти спретнат, и в същото време ги обичаш безкрайно.

Колкото и странно да звучи, оказва се, че да имаш брат или сестра е добро за здравето на всеки човек. Може би след като видите точно как се случва това, по-лесно ще простите на сестра си, че ви е изказала на родителите ви за всяка беля и тя по-лесно ще забрави онзи път, когато сте били малки и тя ви е уцелила с метална количка в главата.

По-силен имунитет

Добрите взаимоотношения с братята и сестрите подобряват и имунната система на човека. Тези отношения помагат на организма да контролира успешно хормоните на стрес. Всъщност близките и топли отношения с приятелите ви също помагат за този процес. А колкото по-ниски са хормоните на стреса, толкова по-лесно човек се преборва с вирусни и други заболявания.

Прегръдките могат да предотвратят сърдечни заболявания

Можете да контролирате кръвното си налягане по-успешно, ако редовно прегръщате любимите си хора. Когато твърде много се тревожите за нещо, вместо да посягате към медикаменти, прегърнете брат си или сестра си. Една прегръдка, продължила едва 20 секунди, значително намалява риска от сърдечни заболявания и намалява болката.

Снимка: iStock by Getty Images

Против депресия

Често в живота си, когато сме изправени пред трудности или изживяваме тревожни моменти, се обръщаме за помощ или просто да бъдем изслушани към партньора си. Ако в такъв момент се обърнем към брат си или сестра си, можем да се почувстваме много по-спокойни, развеселени и да усетим, че на някого наистина му пука за нас.

Снимка: iStock by Getty Images

Те удължават живота ни

Хората, които нямат силни социални контакти и емоционална връзка с хората около себе си, са с 50% по-застрашени от ранна смърт. Вероятно защото имат чувството, че няма кой да се погрижи за тях и се усещат самотни и изоставени. Когато имаш братя и сестри, някак винаги живееш с усещането, че те ще ти помогнат, ако имаш нужда, че ще има рамо, на което да поплачеш. И винаги има към кого да се обърнеш просто да си поговорите един-два часа по телефона или да споделиш хубавите неща, които ти се случват.

сестрите Бела и Джиджи Хадид

Затова, ако имате братя и сестри, не се карайте за нивата на пра-прадядо си, не изчислявайте времето, което родителите ви са поделили между вас, не им завиждайте за по-високите оценки в училище или повечето гаджета, за къщата, жената, колата и работата им. Обадете им се, ако можете, прегърнете ги и ги обичайте!