Сигурно вече милион пъти съм споменавала, че съм омъжена за Монк. Kато се замисля, съпругът ми е дори по-зле от телевизионния детектив, ако това изобщо е възможно. Аз за сметка на това съм тотално творчески хаотична личност, а Илиан е моята пълна противоположност. Сами разбирате колко сполучлива комбинация е това. Всъщност, 99% от споровете ни за тези 10 години, в които сме семейство, се въртят около реда и чистотата у дома.

Преди да се роди първото дете беше доста по-лесно да поддържам къщата в изряден вид. Сега обаче с три деца, макар и не невъзможно, чистенето ми коства доста време и известно количество нерви. И въпреки това няма как да си го спестявам, нали така? А когато у дома има бебе, което пълзи по пода и пипа навсякъде, чистотата е от изключително значение. В същото време не можем да разчитаме на силни препарати, защото трябва и да е безвредно. Особено ако и вашето бебе е като моето и понякога обича да ближе пода или всякакви повърхности, до които се докопа.

Снимка: личен архив

На всички ни е ясно, че възрастта на пълзенето съвпада и с никненето на зъби. Това автоматично означава, че мъникът пъха всичко, което се изпречи на пътя му, в устата. Това включва и малките ръчички, които са пипали почистения с препарати под. Ето защо е изключително важно да избягваме каквито и да е химикали. Затова и в днешния епизод ще ви покажа моите хитрини за почистване на дома с продукти, които всички имаме в кухнята. Обещавам ви санитарен блясък без нито един препарат!

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Издавам ви две рецепти, които определено вършат чудеса. Загорялата мазнина от фурната се почиства изключително лесно със смес от 1 чаша сода за хляб и 2 чаши вода. Приготвяме гъста паста, с която натъркваме фурната. Оставяме за 20 минути и изчистваме с четка или кухненскa гъба, напоена с оцет. Тази смес действа безотказно и при загорели тави стига, разбира се, да не са тефлонови.

Ако пък и вашите деца обичат да оставят петна по килима - ето едно решение. 2 части оцет се смесват с 2 части вода и една част веро. Натъркваме петното с парцалче, докато изчезне. Оставяме да изсъхне по възможност на слънчева светлина. Да, и за текстилни дивани работи.

Във видеото можете да видите как се приготвят чудодейните препарати, както и още много хитри идеи за почистване на дървен под, котлен камък и куп други упорити петна.