Днес отново е ден, който цялото ни семейство очаква с нетърпение. Дори не съм сигурна дали децата са по-развълнувани или ние с баща им. Да, правилно прочетохте. У нас празнуваме и малки, и големи, а и да си призная - с Илиан често се чувстваме като непораснали деца. Затова винаги с удоволствие празнуваме Деня на детето. В България си имаме дългогодишни традиции, свързани с 1-ви юни. То са подаръци, забавления, разходки, лакомства. Изобщо всичко, за което може да мечтае едно дете. И тук идва моят проблем. Признавам си, че не искам да купувам играчки. Първо, защото смятам, че моите деца имат предостатъчно играчки, а освен това и местата за съхранение започват да се топят като сладолед през юли. Затова се старая да съм по-креативна и да измисля сама подаръци за децата, които хем да им харесат, хем да са полезни и занимателни за тях. Ето и моите предложения, с които да изненадаме малчуганите.

Направи си сам лунен пясък

Много харесвам сензорните играчки. Децата отдавна ме увещават да им купя кинетичен пясък и мисля, че сега е време да сбъдна това тяхно желание. Още повече, че тази играчка наистина е полезна за тяхното развитие, а освен това ще я направя сам-сама. Ето какво ни е необходимо за целта:

4 ч.ч. пясък

2 ч.ч. царевично нишесте

1 ч.ч. вода

2 с.л. боя на прах

много брокат

Смесваме всички съставки докато пясъкът придобие необходимите консистенция и цвят. Ако е необходимо добавяме вода докато е влажен, за да се задържи заедно, но внимавайте да не стане прекалено мокър. И това е всичко приятели! Подаръкът е готов, а вашите хлапета си имат чисто нов лунен пясък, който и без друго постоянно гледат в интернет. Така де, поне последното да го елиминираме.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Пастели за баня

Всяко едно от моите деца е минало през период, в който мрази да се къпе. Сещате се - писъци, крясъци, молби към Господ съседите да не извикат социалните и т.н. И нищо чудно - и аз да чуя детето на комшиите да крещи с пълно гърло: "Мамо, само това неееее! Моля те! Ще слушам вече обещавам!" - и аз ще си помисля, че не става дума за баня. Поради тази причина ми се наложи да стана креативна и да спася положението. Така този 1-ви юни децата ще получат пастели за баня, които се мият без проблем. За да ги измайсторите и вие са ви необходими:

Силиконова формичка за пръчковиден лед

Бял сапун

Хранителна боя

Настъргваме сапуна и го разтапяме в микровълновата печка, като периодично вадим и разбъркваме, докато пастелът се разтопи. Разделяме в малки купички и към всяка добавяме желания цвят. Бъркаме, докато се смеси добре. Наливаме в силиконовата форма и оставяме настрана, докато пастелите се втвърдят напълно.

И след като сме напълно готови с подаръците, собственоръчно направени от мама, идва ред и на забавленията. Ето къде можете да ни срещнете този 1-ви юни.

Павлин Даскалов, Dir.bg

Детски панаир

Искрено се надявам цял ден времето да е хубаво, за да може с децата да отидем да празнуваме пред Народния театър. Там детският панаир отбелязва 140-ата годишнина на столицата с тематични ателиета. Ще можем да се включим в над 60 културно-образователни безплатни инициативи за деца, които включва тазгодишното издание. Интересно, нали?

Скаути

Когато се наиграем пред театъра, планираме да се преместим в Борисовата градина на скаутски празник. От Национална скаутска организация на България канят всички деца по възраст и по душа да се присъединят към тях. Подготвили са различни дейности, с които да въведат в скаутския живот малчуганите. Събитието е напълно безплатно и ще се проведе днес след 11:00 часа в Борисовата градина (на поляната между алеите преди езерото с лилиите).

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Музейко

И преди сме споменавали колко много харесваме "Музейко". Това е нашият първи вариант, ако времето се развали и започне да вали. По случай детския празник "Музейко" отваря безплатно врати за своите малки и големи приятели! От 11:00 часа до 19:00 часа всички деца и любопитни възрастни, които обичат да изследват и преоткриват света, ще имат възможност да преживеят един незабравим ден.

Това е от нас. Ще се видим някъде по празненствата и честит празник на всички малки и пораснали деца!