Децата могат да разпознават дали човекът срещу тях е болен, установи научно изследване, съобщи "Medical Express".

Според Световната здравна организация (СЗО) инфекциите са водещата причина за смърт при децата, които са и по-уязвими на заразяване.

Разбирането на способността на малчуганите да разпознаят дали човекът срещу тях е болен и да го избягват, е важна за детското и общественото здраве. Според по-ранни проучвания възрастните могат да разпознаят признаците на заболяване у човека срещу тях и съответно да избягват контакт с него.

Учени от университетите в Маями, Хонконг, университета "Дюк" и университета "Джеймс Мадисън" са подготвили колекция от снимки на хора, болни от вирусни заболявания като Covid-19, както и на напълно здрави или вече излекувани пациенти. Резултатите от научното изследване, публикувано в сп. "Child Development" показват, че възрастните и децата, навършили 8-9 години, са в състояние да разпознаят "болното лице". Изследването е сред първите, използващо снимки на едни и същи хора в различни фази - болни, излекувани, напълно здрави.

Снимка: iStock by Getty Images

Участниците в проучването са били 160 - деца на възраст 4-5 години, такива на възраст 8-9 години и възрастни. Участниците са отговаряли на въпросите онлайн.

На децата са показвани две снимки на един и същ човек - болен и здрав, и им е задаван въпросът "До кого от близнаците искаш да седнеш на вечеря?"

Втората част от проучването е включвала въпрос на коя от снимките човекът не се чувства добре.

Според резултатите деца на 8-9 години са в състояние да разпознаят и да избягват болните хора, предава БТА. Възрастните са още по-наблюдателни, а най-малко наблюдателни са децата от групата 4-5 години. Това показва, че наблюдателността се развива с годините.

Снимка: iStock by Getty