"Мамоо, вземи ми кученцето! Виж колко е малко и сладко!" - възкликва Алекс, изпадайки в умиление при вида на малко кученце с потенциал да стане голямо, колкото средностатистическо магаре. "Нее, искам дебелото коте!" - допълва Вики. В същото време Илиана се е лепнала за едно морско свинче и иска да си получи "пасето". Няма да ви се оплаквам, че да обясниш на едно двегодишно момиченце разликата между прасе и морско свинче си е невъзможна задача. А и това е най-малкият проблем. Мисълта ми е, че ако нямате намерение да си взимате домашен любимец, то никога, ама за нищо на света, не минавайте покрай зоомагазин, когато сте с децата си. Ако все пак сте решили или още се чудите дали да се лишите от сутрешното си спокойствие и да прежалите 2-3 килима, този текст е именно за вас.

Снимка: thelabradorsite.com

Бебетата и домашните любимци

С наближаване на първото си раждане започнах леко да се притеснявам за домашните любимци вкъщи. До този момент у дома бяхме четирима, при това без деца - аз, Илиян, Муци и Браузър. С обратното броене до най-важния ден, все по-настоятелно в съзнанието ми започна да примигва червена лампичка, която алармираше, че е време да подготвя кучетата за новия член на семейството. Тази подготовка е крайно необходима не само, за да помогнем на животните да разберат и приемат промяната, но преди всичко за сигурността на бебето.

Първото и най-важно нещо бе да съм сигурна, че животните са напълно обезпаразитени и имат всички необходими ваксини. Но това, разбира се, го правим независимо дали има деца, или не. Все пак реших, че ще е разумно да заведа кучешката компания при нашия ветеринар и да споделя с него, че чакаме бебе. Така той можеше целенасочено да провери здравословното им състояние и да ми помогне с няколко идеи как да подготвя животинките, които дълго време бяха единствени за мен. Това важи за всеки един домашен любимец - от коте до игуана.

Снимка: thebump.com

Животните не са програмирани да знаят как да се държат с бебета. Повечето от тях дори никога не са виждали бебе на живо. Още по-малко им се е налагало да делят любовта и вниманието на семейството си с малко човече. Затова ветеринарите препоръчват да започнем с подготовката на животните вкъщи, далеч преди бебето да е проплакало. Ако имате приятели с бебета, поканете ги на гости. Това е най-лесният начин да запознаете четириногия си приятел с набора от силни звуци и странни миризми, които вървят с бебето. Но не забравяйте - дори кучето или котката да се държат така, сякаш обожават бебета и са им най-любими на света, никога не ги оставяйте сами с детето. Дори най-нежните животинки могат да бъдат непредсказуеми и е хубаво да се презастраховаме.

Как подходих аз? 

Реших да играя на сигурно и след като родих, известно време не позволявах на кучетата ни да се приближават до бебето. Нищо че доста приятели ги оприличават по-скоро на мравки, заради дребния им ръст. При всяка възможност ги възнаграждавах за спокойното поведение в присъствието на бебето. Ако кучетата обаче покажат дискомфорт, ръмжат или лаят, не бива да ги наказваме, защото рискуваме това да ги настрои негативно към бебетата. В тези ситуации най-разумно е да успокоите животното и след това да му дадете награда, за да разпознае "правилното поведение". Хитра идея е и от време на време да пускате аудио запис от бебешки плач на животните, за да могат да свикнат с този специфичен шум. За себе си, признавам, вариант да свикна така и не намерих.

Говорейки за новородено, трябва да имаме още нещо предвид. Ако детето ще спи в собствена стая и планирате любимецът ви да няма достъп до нея, е хубаво да направите промените предварително, а не когато бебето е вече у дома. На вашия приятел ще му е необходимо известно време, за да свикне, че дадени части от дома вече са забранени. Много е вероятно животното да асоциира новите ограничения с детето. Именно затова е добре тази промяна да се случи преди каквито и да било бебешки намеси. Така вашето пухче ще свикне, че там не се влиза, просто защото така казваме ние и бебето няма да има нищо общо с тази "несправедливост".

Снимка: animals.howstuffworks.com

Котките са по-чувствителни към промените в дома

При котките положението е деликатно. Когато правим промени в детската стая, е хубаво те да стават мнооого плавно. Честно, ако започнете още по време на първите седмици от бременността няма да сгрешите. Както знаем, котките са много привързани към дома и са твърде чувствителни към промените в него.

Важно е да не променяме графика и навиците им. Когато сме заети с новороденото, трябва да се опитаме да не пренебрегваме котката си и да спазваме рутината, с която е свикнала. Тоест, не забравяйте да ги храните, минимум. Някои хора дори използват Фелиуей - синтетично копие на котешкия феромон. С него те отбелязват своята територия като безопасна и сигурна, а това е всичко, което искаме да чуем за обстановката около бебето.

С кучетата можеш лесно да се разбереш

Снимка: todaysparent.com

При кучетата трябва да следим езика на тялото. Ситуацията изисква повишено внимание, когато "бау-бау" гледа към бебето със стегнато тяло и затворена челюст, ръмжи или диша шумно. Това е сигурен знак, че е време за разведряване на обстановката. Погалете кучето и му кажете няколко успокоителни думи. Когато напрежението изчезне, дайте награда на кучето, за да разбере какво се иска от него.

Хубаво е да обърнем специално внимание, когато бебето плаче, крещи, мърда и размахва ръце и крака, тъй като това може да предизвика реакция при някои кучета. За да сме спокойни, ние сложихме вратички за кучета на определени зони в дома ни и ограничихме достъпа на животното, а самата стая на спящото бебе наблюдавахме с бебефон. Въпреки това Муци все успяваше да открадне някой биберон и да го посмуче. За разнообразие.

Моля, запознайте се

За нас беше изключително важно да запознаем кучетата с бебето възможно най-рано и след като по очевидни причини те не бяха допуснати в болницата, трябваше да намерим друг вариант.

Добра идея е таткото да вземе дрешка или одеяло на бебето, с които е имало допир и да ги занесе у дома. Така домашните ни любимци могат да се запознаят с миризмата на новия член на семейството, преди да го срещнат. Всички знаем, че животните разчитат предимно на обонянието си, така че не се колебайте и зарадвайте животното вкъщи с бебешка дрешка втора употреба.

Снимка: backbayvet.com

Не забравяйте, че макар и трудно, е важно да обръщаме внимание на четириногите членове на семейството. Аз например открих, че с лекота мога с едната ръка да бутам количка, а с другата да галя Браузър по главата.

И все пак специалистите препоръчват никога да не оставяме бебе или малко дете без надзор около животно. И двамата са непредвидими и крият опасност един за друг. След като бебето започне да пълзи, надзорът е още по-важен. На детето не бива да се позволява да стиска или да преследва животните, защото те могат да реагират както от болка, така и от страх.

Ако по някаква причина се стигне до инцидент, реакцията на родителите е изключително важна. Ето и какви са препоръките в подобни ситуации на нашия ветеринарен лекар - д-р Янак Грешков:

"Ключово е възрастните да запазят спокойствие и да реагират хладнокръвно и без паника. Важно е, независимо от сериозността на инцидента, да се потърси медицинска помощ и детето да се заведе на лекар. Обикновено с домашните любимци не се стига до тежки инциденти и най-често говорим за драскотини и натъртвания. Ако все пак се стигне до по-сериозен инцидент като ухапване, в никакъв случай не трябва да се дърпа нито детето, нито животното. Това може да доведе до разкъсвания, тъй като детската кожа е много по-нежна от тази на възрастните. След инцидента реакцията на родителите трябва да съответства на случката. Ако детето е дръпнало опашката на животното и то е реагирало, то това е защитна реакция и трябва много да се внимава, за да не се стигне отново до подобна ситуация. Ако обаче любимецът ви е проявил агресия без причина, то трябва да се търсят други възможности, дори това да означава търсене на друг дом за животното. Родителите трябва да не забравят, че появата на нов член в семейството е емоционален момент и за самия любимец, а той реагира различно според вида си."

Все пак, ако сме внимателни, отглеждането на бебе и домашен любимец е супер и има много предимства. Най-голямото, разбира се, е че детето се учи да се грижи за друго живо същество, да обича и уважава животните. А така се възпитават добри хора. А ако планирате да си вземете домашен любимец, моля ви помислете за осиновяване. Аз имам осиновено куче и ви гарантирам, че няма по-любящи и благодарни очи.