Смяната на пелените на новородено бебе отстрани изглежда доста сложна задача. Това е нещо, с което се сблъсква всеки нов родител, но много бързо то става втора природа и за двамата родители. Важно е обаче да изберете правилните гащички и памперси за вашето бебче, така че то да се чувства комфортно в тях. Това е изцяло въпрос на личен избор и вие самите трябва да решите кой метод е най-подходящ за вас, вашия начин на живот и вашето бебе. Advertisement

Каквото и да изберете, уверете се, че избраните от вас пелени са подходящи за новородено. Независимо дали ще се спрете на еднократни памперси или многократни платнени гащички, проверете дали те позволяват пъпната връв на вашето бебе да бъде открита, за да може да диша и да зарасне правилно. Можете също да сгънете предната половина на стандартна пелена и ще постигнете същия ефект.

Пелените за еднократна употреба са удобни, особено през първите няколко седмици, когато все още се опитвате да свикнете и да се справяте с грижите за новия член на вашето семейство. Ако обаче смятате, че пелените за еднократна употреба генерират много излишни отпадъци, чието разграждане отнема векове, може да опитате с гащички за многократна употреба. Може да ги намерите в най-различни цветни комбинации. Те са доста по-изгодни, но тук идва неудобството с постоянното пране и сушене. Ако се спрете на този вариант, трябва да имате поне 10-15 броя гащички за многократна употреба. Платнените гащички могат да се използват с подложки за еднократна употреба, за да издържат поне няколко часа на ден. В дългосрочен план те се използват доста дълго и може дори да ги запазите и за второ дете. Те са по-евтиният вариант във времето, но и по-трудоемкият.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако решите да използвате памперси, купуването на едро ще ви спести пари. Вашето бебе ще расте доста бързо, така че не прекалявайте с купуването на твърде много памперси в един размер. Изберете качествени памперси и ги сменяйте често преди или след всяко хранене. Някои бебета имат чувствителна кожа и се нуждаят от по-честа смяна, за да не се обрива кожата им.

Около една трета от бебетата получават обрив от памперси. Обикновено не се развива при новородени, но всички бебета могат да получат. Най-добрата защита е честата смяна, хубаво почистване с мокри кърпи и мазане с тънък слой крем против подсичане. Проверявайте памперсите на всеки два часа. Не е необходимо да събуждате бебето, за да му смените памперса. Оставяйте от време на време бебето за няколко минути без памперс, за да подиша кожата му.

При първите разходки на вашето бебче може да го увиете в бебешка пелена чувалче, която има специален предпазител за кръста. Той осигурява допълнителна опора на гръбчето и кръста на бебето. Пелената е с широка долна част, така че да не ограничава естествените движения на крачетата.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Снимка: market.dir.bg