Колко много обичам Бъдни вечер! С всичките лудости и чудеса! Това е най-любимият празник на цялото ни семейство. Причините да обичаме този ден са толкова много, че ще ми е трудно да ги изброя всичките. Обожаваме аромата на сладките, които сами приготвяме с децата. Веднъж дори Илиян се включи по задължение, но така и не повтори.

За последните 8-9 години съм изпробвала най-различни рецепти за сладки. Някои са били много сполучливи, други не толкова. Любимата ни коледна рецепта определено са меденките на Йоли. Правим ги заедно с децата всяка година и категорично това са най-вкусните, меки и ароматни меденки, които сме опитвали. Ароматът им се носи из цялата къща и свършват за минути. Рецептата за тях и как ги приготвяме споделяме с вас в днешното видео.

От няколко години децата сами украсяват елхата, без моя помощ. Първият път ми трябваха няколко дни и 1-2 чаши вино, за да преживея вида на дръвчето, но пък децата са толкова щастливи с творението си всяка година. Сами правим и украсата на празничната трапеза и много се забавляваме.

Снимка: dir.bg

Чудесна идея за това е коледният венец от топки за елха. Изглежда много красиво и е изключително лесно да се направи. Нужни са ви само кръг, изрязан от картон, коледни топки с различен размер и пистолет със силикон. Топките се залепят за картона със силиконовия пистолет, а останалото е въпрос на вкус и въображение.

Снимка: dir.bg

Тази година с децата направихме сами украсата за масата и част от тази за елхата. Признавам, малките ми коледни елфи бяха чудесна помощ! Ще се убедите сами от видеото.

Снимка: Павлин Даскалов

Нашето семейство често прекарва Коледните празници в друга страна заради работата на Илиян. Случвало се е дори да прекараме Коледа в хотел. Нямаме домашно приготвена коледна трапеза, нямаме елха и дори останалата част от семейството не е с нас. Със сигурност не е най-перфектният вариант, но всяка година за нас е най-важно да сме заедно петимата.

За мен е много интересно да опознавам празничните традиции на различните страни и да прилагам тези, които ми допадат. Интересно е колко различни понякога са Коледите по света. Някои чужди традиции харесвам много и с радост ги включвам в нашата Българска Коледа.

Така например, на трапезата ни присъстват традиционни френски коледни ястия като пастет със сладко, кестени и коледно пънче. От американците пък "откраднахме" оставянето на чинийка със сладки и чаша мляко за Дядо Коледа, както и моркови на прага за елените, които децата намират изядени на сутринта.

Разбира се, най-любимата ни част си остава да отваряме коледните подаръци докато пием топло какао. Спомени, които ще ни топлят до следващите празници.

Весела Коледа! Бъдете много здрави и щастливи!

* "Fab Mama" е авторска копродукция на влогъра Цвета Евтимова и dir.bg. Всички авторски права са запазени. Очаквайте всеки понеделник епизод от поредицата.