Emprove е повече от кауза. И ще се убедите в това, когато чуете това издание и силата, вдъхновението и въздигащата енергия, с която тя говори.

А тя се казва Олга Минева и е създателка на проекта Emprove, чиято дейност е свързана с подкрепа на жени, които са преживели домашно насилие.

Осигурява се подкрепа под формата на психологическа, юридическа помощ, съдействие за финансово овластяване на жените, консултация за успешно представяне на интервю за работа и др. дейности, целящи подкрепа на жените в трудния път по откъсване от връзка с насилник. Също така се обучават жени, преживели домашно насилие за ментори, които да подкрепят други жертви.

"Никой не трябва да е сам в граденето на новия си живот, особено като е направил такава огромна стъпка, да обърне гръб на насилието и да продължи напред сама"

Олга Минева разказва пред Криси и Юлия за любопитството, с което е започнала този проект, за капацитета, историите и всички неразкрити истории. За нея жените сървайвърс са тези, които трябва да осъществят промените в обществото и отношението към насилието. 

"Подценяваме цената, която плащаме, ако дълго толерираме човек, който е токсичен" казва Олга. 

"Имаме жени сървайвърки, които са дошли при нас без физическо насилие, но живяли с токсичен човек години наред, което ги е докарало до депресия. Тези жени превръщат своето преживяване като опит за други жени. Когато разказват за начина, по който това им е влияело на работата, на контактите с децата и свързването с целия свят, с нас се свързват роднини на други такива жени, изживяли същото, жени, които решават, че трябва да говорят."

"Може ли да поговоря с някой", а не "Имам нужда от помощ" - това е обичайно обръщение от жени, които търсят специалистите на Emprove за съдействие. 

Чуйте разговора за розовите облаци, силата да оцелееш и да се изправиш, за да поведеш и другите, които се борят.