Изборът на бебешка количка е изключително важен за всяка бъдеща майка, тъй като от това зависи дали времето на открито с вашето мъниче ще бъде приятно и специално, или ще се мъчите да маневрирате по улиците на града с неудобна количка.

Напълно нормално е да се чувствате объркани и изтощени от разглеждане на хилядите варианти в онлайн пространството. Най-важно е да си поставите правилните критерии когато започнете да разглеждате колички, а именно: в какъв сезон ще използвате бебешката количка и в какви градски условия, каква количка предпочитате - класическа (количка с кош, която се използва в първите месеци на детето) или комбинирана (количка с повече функции, която се адаптира с възрастта на бебето).

Класическите колички се наричат още кош за новородено. През първите месеци от живота си бебчето не може да седи. Този кош се използва до шестия месец, когато мъничето ще започне да седи и ще иска да гледа всичко наоколо. Кошът трябва да го съобразите спрямо сезона, в който ще използвате количката. Обикновено разликата е в материала, от който е изработена тапицерията. Този вид колички са по-големи и по-тежки и могат да се използват най-много до 8-я месец.

Обикновено комбинираните колички са по-предпочитаният вариант от бъдещите родители, тъй като са мултифункционални. Те най-често се предлагат в комбинация 2 в 1 (кошът се трансформира в седалка) или 3 в 1 (кошът се трансформира в седалка и в седалка за кола). Определено е много удобно количката ви да има интеграция със столчетата за кола, тъй като ако бебето заспи в колата, можете да сложите столчето на шасито и да го разхождате спокойно, без да се страхувате, че може да се събуди при преместване от стола в коша на количката.

На какво трябва да обърнете внимание?

Безопасност

Безопасността на детето трябва да бъде водещ критерий за всяка бъдеща майка. Задължително обърнете внимание на спирачната система на количката и сами преценете как ще бъде по-удобно за вас - спирачките да бъдат на предните или на задните колела. Може да погледнете и амортисьорите на количката, за да прецените дали ще вози гладко. Коланите за безопасност са с различна защита. Най-добрият вариант е коланите да бъдат 5-точкови.

Размер и тегло

Ако ви се налага да пътувате често, обърнете внимание на размера и тежестта на количката. Дори просто да разхождате бебчето си до по-далечни точки в града с колата, важно е количката ви да бъде лека и да се побира в багажника.

Гуми

Количките с по-големи гуми са по-удобни за управление и по-лесни за маневриране. Не само вие, но и бебето ще се чувства по-добре в такъв тип количка, тъй като няма да усеща толкова неравностите по пътя. Пластмасовите гуми са малки и по-неудобни, докато големите могат да се помпат и возят много по-комфортно.

Практичност

Начинът на сгъване и закопчаване също трябва да ви бъде удобен. Всяка бебешка количка има различен механизъм. При някои това може да се окаже по-сложна задача, така че опитайте да изберете количка, която ще ви бъде лесна за сгъване и прибиране в автомобила. Може да обърнете внимание в описанието дали количката се цапа лесно и лесно се пере.

Дизайн и цена

Модерните мини и леки колички имат повече предимства, но се характеризират с по-изчистен дизайн и начин за сгъване. Това ги прави подходящи за по-малки багажници. Като недостатък може да се посочи, че някои модели имат по-малки сенници и нямат поставки за чаши, чадър, комарник и дъждобран и трябва да си ги закупите отделно.

На пазара се предлагат много красиви бебешки колички в различен ценови диапазон - от 150 до над 3000 лв. Тук трябва да съобразите избора спрямо бюджета си и да изберете тази, която отговаря най-много на вашите критерии. Нискобджетните колички са некачествени и по-удобни, а прекалено скъпите са просто лукс. Най-добрият вариант е да се спрете на модел на познат производител в средния ценови клас. Изборът е във ваши ръце...

 

В сайта Мarket.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули, като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка!