Наред с детската количка и детското легло или креватчето, столчето за кола обикновено е една от първите инвестиции, които бъдещите родители правят. И така, откъде да започнете?    

За разлика от повечето решения, които ще вземате, при които може да се използва мъдростта на родителите "прави каквото е най-добро за теб", при столчетата за кола важат собствени закони и насоки за безопасност, които се променят с растежа на бебето. Това означава, че не е възможно да се справите с тази задача и на всеки етап от развитието на детето си трябва да имате представа за какво да внимавате и какво законодателство трябва да се вземе предвид.

Закон за автомобилните столчета:

В Закона за движението по пътищата е посочено, че децата трябва да се поставят в обезопасителни столчета до достигане на височина от 150 см.

Ако детето ви се нуждае от столче за кола, можете да изберете подходящото столче в зависимост от неговия ръст или тегло.

Номерата на групите за столчета за кола са:

Група 0: 0-10 кг (приблизително от раждането до 6-9 месеца)

Група 0+: 0-13 кг (приблизително от раждането до 12-15 месеца)

Група 1: 9-18 кг (приблизително от 9 месеца до 4 години)

Група 2: 15-25 кг (приблизително 4-6 години)

Група 3: 22-36 кг (приблизително 6-11 години)

Детски стол за кола 0-1-2-3 (0-36 кг) от market.dir.bg

Купи  Трудно е да се намери грешка в това столче за кола - то е универсално. И е едно от малкото столчета за кола за всички етапи от развитието на детето ви. Това означава, че то е подходящо от раждането до момента, в който детето ви вече няма да се нуждае от такова - и ние смятаме, че това го прави с блестящо съотношение цена-качество. Има 5-точков предпазен колан с меки раменни подложки и покритие на долната катарама. Разполага с регулираща се облегалка за глава, за да може да му бъде по-удобно на вашето мъниче. Столчето може да се завърта на 360 градуса. Може да се използва в посока обратна на движението, от раждането до 18 кг., а по посока на движението от 9 до 36кг. Има допълнителна система за защита от страничен удар. ISOFIX система за допълнителна сигурност и лесно захващане към автомобила.

Стол за кола Proxima i-Size 0-36 от market.dir.bg

Купи  Това столче за кола i-Size е подходяща от раждането до достигане на 36 кг. Лесно се монтира, дори в компактна кола, с помощта на приспособленията Isofix и крачето отпред. Опорният крак е снабден с индикатор, може да се сгъва и има 21 позиции на регулиране на височината. В комплекта е включена допълнителна подложка за новородени. Столчето се регулира спрямо височината на детето, а не спрямо килограмите му. Тапицерията е сваляща се за по-лесно почистване.

Детски стол за кола Cybex Cloud Q Midnight Blue 0-13 кг. oт market.dir.bg

Купи  Столът за кола е с ергономична, напълно легнала позиция извън колата - когато поставите столчето в хоризонтална позиция извън колата и издърпате долната му част, се отваря допълнително пространство, което го удължава. Благодарение на него, детето може да лежи удобно в ергономично правилно положение. Наклон на облегалката се регулира лесно, с една ръка без да се налага да изваждате бебето. Дръжката за носене е практична и удобна и има няколко позиции на застопоряване. Столът за кола е снабден с допълнителна, махаща се подложка за новородени или недоносени бебета. Той е с 11 позиции за регулиране височината на облегалката за глава с вградени водачи за коланите в комбинация с L.S.P. системата, тази облегалка е перфектно допълнение към защитата в случай на страничен сблъсък. С 11-те позиции за регулирането и на височина, дължината на вградените 3-точкови колани се променя автоматично, при наместване на облегалката за глава. Това премахва нуждата от допълнително регулиране на коланите и намалява риска от грешки при ползване. Така столчето "расте" заедно с детето и му дава пространство според ръста. Столът е с вграден, сгъваем XXL сенник, който отговаря на строгия австралийски стандарт със слънцезащитен фактор на материята UVP50+. Столът за кола отговаря на Европейски стандарт за качество и безопасност ECE R-44/04.

 

Детски стол за кола BJP FIX (Група 2/3), 15-36 кг от market.dir.bg

Купи  Това е удобно столче за кола, което може да се използва за деца от 4 до 12 години приблизително. Облегалката за глава се регулира автоматично по височина, така че детето винаги да е седнало правилно. Благодарение на системата за закрепване, само с едно щракване седалката се фиксира здраво към Isofix конекторите на автомобила. Изключително удобно столче за кола, за дълги пътувания. Подходящо за момиче или момче от 4 до 12 годишна възраст или между 15 и 36 кг.

Детски стол за кола Cybex Juno M-fix Rebel red 9-15 кг. от market.dir.bg

Купи  Той ще ви гарантира удобство и комфорт по време на пътуване. Столът за кола Juno M-fix има предпазна възглавница, за чието регулиране е достатъчна една ръка. Има система за защита при страничен удар. Облегалката за глава е с 8 позиции за регулиране на височина, а системата за въздушна циркулация поддържа комфорта на детето в топлите дни. Предпазната възглавница действа като издут airbag - значително намалява силата на удара като я разпределя равномерно по повърхността си изработена от енерго-абсорбиращи материали. Главата, врата и гръдния кош са защитени. Индивидуално регулируемата L.S.P. Система, която абсорбира силата на удара при инцидент на много ранен етап. Столът за кола е снабден с Isofix система, която гарантира повече стабилност и безопасност само с едно изщракване. Конекторите на столчето изщракват в свързващите Isofix точки на автомобила. Могат лесно да се сгънат надолу, така, че столчето да се ползва и в коли без Isofix.

Комбинирана детска количка - Dotty Blue 3 в 1 oт market.dir.bg

Купи  Практична и стилна количка, която ще предложи максимален комфорт на вашето бебе по време на разходки. Има амортисьори на рамката и предните колела, които са завиващи с възможност за застопоряване, имат и спирачки. Дръжката е ергономична, от затворен тип. Седалката се трансформира в кош за новородени. снабдена е с регулируем сенник, който ще предпази вашето съкровище от слънчевите лъчи. Облегалката се регулира, като има няколко положения на гръбчето за максимален комфорт. Седалката има и предпазен борд. Подложката за крачетата е с опция за регулация за максимално удобство. Моделът е с две пoĸpивaлa зa ĸpaчeтaта. Столчето за кола е подходящо за бебета от 0м+ до 13 кг. Има мека дамаска и предпазен колан. Монтира се лесно и има удобна дръжка за пренасяне.

Детска лятна количка GB Pockit + Sapphire Blue от market.dir.bg

Купи  Количката е със супер лек дизайн, позволява лесно маневриране с една ръка и предни въртящи се гуми, чиято посока на движение може да се заключва за повече стабилност. Количката е с регулируема облегалка от седнало до полулегнало положение. Тя е с голям сенник от материя със слънцезащитен фактор UPF50+. Може да изберете между два начина на сгъване - ежедневно бързо сгъване или ултра компактното. Когато е сгъната, количката може да стои самостоятелно в изправено положение и така да не заема много място при съхранение. Благодарение на допълнителните адаптери можете да сложите столче за кола gb или Cybex, както и кош за новородено.

 

Бустер за кола Арчи Изо 22-36 кг, асфалт от market.dir.bg

 

Купи  Седалката за автомобил е подходяща за деца с тегло от 22 кг. до 36 кг. или приблизителна възраст от 6 до 12 години Има допълнителни сгъваеми EASY FIX накрайници за по-лесно монтиране към автомобила, а седалката осигурява отлична защита и комфорт по време на пътуването. Разполага с поставка за чаша или шише, а седалката е с ергономичен дизайн. И това не е всичко - удобни подлакътници и забавен и интересен дизайн за детето. Дамаската се сваля и може да се пере.

Трябва и да отбележим, че голямото разнообразие от артикули можете да намерите в сайта на Market.dir.bg, които при регистрация и първа покупка над 50 лв., ви подаряват 15 лв.!