Как да обличаме бебето в различните сезони и според температурните условия навън. Това е доста обсъждана тема сред майките, особено през зимата. Често родителите се тревожат да не изложат бебето на прекомерен студ и да го разболеят. Но не бива да забравяме, че прегряването също е не по-малко сериозна ситуация.

Как да обличаме бебето у дома?

Температурата вкъщи през зимата е добре да не е по-висока от 24 градуса. Препоръчва се също често проветряване на помещенията, тъй като мръсният и застоял въздух е по-опасен от студа.

Стандартното правило, което често педиатрите цитират, е, че бебета трябва да обличаме, както се обличаме ние самите, но с един кат дрехи повече. Телцето на бебето не е подготвено напълно да регулира добре телесната си температура и по-лесно губи телесна топлина.

Как да разберем, че на бебето му е студено? Един от често използваните "трикове" за проверка е носът на бебчето. Ако той е студен, значи телцето е изложено на повече студ и е необходима допълнителна дреха или завивка. Обратно - по вратлето можем да разберем дали бебето се е изпотило и има нужда от сваляне на слой от облеклото.

Как да обличаме бебето за сън през зимата?

Помещението за сън се препоръчва да бъде по-хладно, като за оптимална се посочва температура около 20 градуса. Бебето през зимата обикновено се облича с боди и цяла пижама, която покрива и ходилата. За по-голяма безопасност, а и за да сте спокойни, че бебето е добре завито през цялата нощ, отлично решение са чувалчетата за сън.

Ако не сте сигурни дали температурата в спалното помещение е подходяща или дали дрехите и завивките отговарят на нуждите на детето, проверявайте периодично през нощта дали детето не се изпотява или пък обратно - ръчичките и нослето му са студени.

Снимка: iStock by Getty Images

Родителите, които предпочитат съвместно спане с бебето в едно легло, трбява да имат предвид, че тялото на възрастния излъчва допълнителна топлина, така че вероятно на бебето ще е необходим един слой по-малко нощни дрехи.

Облекло за навън през зимата

Педиатрите съветват бебетата да се извеждат навън на свеж въздух всеки ден, когато температурите са положителни (т.е. над 0 градуса). Неподходящи за разходка са дните с мъгла, тъй като мъгливият слой задържа ниско висока влажност, както и повече мръсни частици от газове и градски изпарения.

Облеклото за разходка навън трябва да е на слоеве. От една страна, многослойното обличане прави дрехите да пазят повече топлина, заради въздушните слоеве, които се оформят между всеки пласт. От друга страна, обличане тип "зелка" е много удобно за бърза промяна при смяна на температурите - например, при влизане в по-топло помещение или при дни със силно променливи температури от слънчево и топло към мрачно и студено време и обратно.

Дрешките трябва да са от естествени тъкани, които не спарват - за долните дрешки и бодита памук, а за връхните блузи и пуловери подходяща през зимата е вълната. Дрехите трябва да са по мярка - твърде тесните дрехи могат да нарушат доброто кръвооросяване на крайниците.

Снимка: iStock by Getty Images

Грейките и космонавтите за бебета, освен че покриват всички части от тялото, обикновено са изработени от тъкани, които не пропускат вятър и влага и запазват топлите въздушни слоеве отвътре. От подобна материя са и зимните чувалчета и покривала, които се предлагат за вграждане в кошчетата и количките на бебетата и осигуряват отлична бариера за студа. Шапката и ръкавиците също са задължителни за разходките навън през зимата.

Често по време на разходка се случва да влезем в по-топло помещение - например, в магазин, в градския транспорт, в обществена сграда и др. Не забравяйте да сваляте шапката и да разкопчавате космонавта при такива посещения - иначе рискувате бебето да се изпоти по време на престоя на топло и после потно да излезе обратно на по-ниските температури.

Щом се приберете от разходка, съблечайте връхните дрехи, якета и космонавти, дори и бебето да спи.

Облекло в колата през зимата

Често родителите допускат една много съществена грешка в колата. Децата и бебетата остават с дебелите якета и космонавти и коланите на столчетата се закопчават върху тях. Експертите по безопасност обаче посочват, че подобна практика крие рискове. Издутите якета пречат коланите да бъдат добре поставени и стегнати, а раменете често излизат извън обсега на захват на колана, което означава компрометирана безопасност.

Когато пътувате, затопляйте автомобила предварително, така че за бебето и детето да е комфортно да седне без връхна дреха. Това, от една страна, предотвратява риска от прегряване по време на път (особено при бебетата), а, от друга, осигурява добро закопчаване на коланите и пристягане на необходимите ключови точки за максимална безопасност.

Ако се тревожите, че автомобилът не е достатъчно топъл в началото на пътуването, може да оставите бебето с ръкавички и шапка, както и да носите одеалце за път, и постепенно да махнете излишните елементи при затопляне на купето.

Снимка: iStock by Getty Images

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.