Напредъкът в медицината в последните години обозримо си личи в битката с рака на гърдата при жените. Макар заболяването да се "подмладя", то вече е напълно лечимо, но по-важното - има цял набор от механизми и практики, които помагат на пациентките да се справят с него не само физически, но и психически, и емоционално. В подкаста "Гласът на мама" обръщаме внимание не само на превенцията, но и на стремежа жените да запазят социалния си статус и активния си начин на живот, както и възможността да бъдат майки въпреки рака. 

Болница "Надежда" и кино-литературният фестивал Cinelibri се присъединяват към световния месец за борба с рака на гърдата и днес на 9 октомври ще си партнират заедно с събитие, което ще бъде придружено с прожекция на филма "Плитката" на Летисия Коломбани.

Специалисти онколози от специализираното заведение, както и жена, която преминава в момента през предизвикателството на болестта и е посланик на кампанията "Запази надежда", ще споделят накратко най-важното от своя опит. 

Д-р Димо Манов е лекар в клиниката по Медицинска онкология на МБАЛ "Надежда". Той е и консултант по Медицинска онкология към информационния портал www.zapazi.me.

"За мен най-важното, което трябва да знаят слушателите е, че в България нямаме активна скрийнингова кампания. Това значи търсене от страна на населението да си направи изследване. Точно тук е момента на кампании като тази, в които да информираме населението" споделя д-р Димо Манов. 

Тази година фокусът на кампанията ни е информирането на пациентите и възможността за запазване качествата на живот преди и след лечението. 

"Лечението на карцином на гърдата много често поставя под риск възможността за родителство в бъдеще, тъй като химиотерапията, хормоналната терапия, лъчетерапията, понякога и хирургията, могат да засегнат яйчника и като цяло хормоналният статус на пациентите" добавя още той. 

"Последните промени в диагностиката позволяват на жените от 50 годишна възраст веднъж на 2 години да провеждат мамографско изследване".

Според д-р Димо Манов пациентите трябва да бъдат проактивни и сами да търсят тези изследвания. 

Повече чуйте в разговора на Криси Димитрова и Юлия Владимирова.