Наскоро излезе от печат новата детска книжка, която се казва "Мравин и планетата Гора".

В книжката се разказва за малката мравка Мравин, която потегля на път за нов дом, след като нейният е разрушен. По време на пътешествието Марвин е съпровождан от госпожица Бътерфлай и мис Бръмбарова - крилати дами, които живеят заедно. Те срещат и мъжки черни лебеди, които са заедно "защото се обичат". Авторът на приказката се представя с псевдонима "Великан Василева" и тя е предназначена за деца на възраст между 3 и 6 години.

Произведението за деца веднага бе остро разкритикувано от родители в социалните мрежи, а книжката бе наречена "джендърска" и обвинена, че насажда хомосексуализъм, заради еднополовите двойки, представени в нея.

Част от жлъчните коментари под публикацията на издателството във Facebook гласят:

"Ей така да им ги изядат мишките такива книжки. Възмутително е ,да не говорим за невъзпитателно. Да ми я подаряват тази книга ще я изгоря."

"Интересно ми е кой плати да излезе тоз сурогат на джендаризма."

"Бъдете си каквито искате ама защо трябва да насаждате това на децата за нормално........ Пълно безумие!"

"Абсолютна гадост, извратеност... идиоти какво готвите на децата ни? Как не ви е срам...."

С коментар по темата се включи и евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който написа в профила си във Facebook:

"Хайде, хаирлия да е. Иде малкият Мравин, пазете децата.

Цитат: " Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който довчера е бил негов дом. Докато тъгува в гората и не знае какво да прави, той среща горския куриер Мис Бръмба и нейната партньорка по живот - Госпожица Бътърфлай. Приключението им започва с една боровинка, която да засити глада на осиротялата мравка, и продължава в търсене на нов дом, в който той да е обичан и щастлив. По пътя си ще срещнат различни горски обитатели, всеки със своите странности и различия. "Мравин и планетата Гора" отнася малки и големи в свят, в който най-важно е да бъдем заедно и да се обичаме, въпреки че сме различни."

А сега, ако сте спрели да повръщате, обърнете внимание кои са "фондациите", които финансират тази гадост..."

Тази сутрин в телевизионно интервю издателите на "Мравин и планетата Гора" обясниха, че приказка има за цел да представи на децата "различните" - самият Мравин, който е изгубил дома си и освен това е с дислексия, къртицата, която е сляпа, двойката лебеди, които са от един пол, но са заедно и се обичат. Според тях необходимостта от такава книжка произлиза от факта, че в момента в България има много деца, които са различни, включително и такива от еднополови семейства, които не могат да се открият в приказните герои от книжките, които им четат. Те също така отбелязват, че подобни книги отдавана съществуват на международния книжен пазар, но не и в България.

"Идеята тръгна от необходимостта децата на еднополови семейства да могат да се припознаят с приказните герои от книжките. Те обичайно са първото нещо, с което децата растат. Те не намираха свой герой и това е причината такъв да бъде създаден. Книжката обаче е за всички, не само за децата на еднополови семейства", разказва Елена Генова пред Нова ТВ.

"Функцията на приказките е да изследваме света. Има най-различни приказки и в тази възраст със сигурност не се влиза в много детайли. Децата сигурно няма и да обърнат много внимание на конкретната идея в приказката", казва психологът Анна Жукивская, психолог от фондация "Сингъл степ".