Стайните растения създават уют и хармония в дома, а по фън шуй техниките могат да спомогнат и за подобряване на енергията в различните зони. Наличието на растения в детската стая и в дома като цяло може да предложи подобрено качество на въздуха и премахване токсините; повишен фокус и продуктивност; усещане за спокойствие и релаксация; усещане за връзка с природата.

Педиатрите обаче предупреждават за някои опасности при отглеждането на живи растения в детската стая или в досег на детето, за които трябва да внимаваме, най-вече при бебета и малки деца:

1. Помислете за опасността от алергии. Силният аромат на някои стайни цветя може да дразни бебето и малкото дете и да стане причина за алергична реакция като кихане, сърбеж, сълзене на очите и др. Ако детето е предразположено към алергии, наличието на цветя в стаята му може да влоши тези симптоми.

2. Обърнете внимание на праха. При липсата на адекватна грижа за цветята те могат да се превърнат в място за събиране на прах и плесени и вместо чист въздух да предоставят влошени условия в помещението.

3. Внимавайте с отровните растения. Някои стайни растения имат отровни елементи и могат да бъдат токсични при поглъщане или да предизвикат реакция на кожата при допир. Докато при по-голямо дете това лесно може да бъде комуникирано и контролирано, бебетата и малките деца имат склонност да изучават заобикалящия свят именно като поставят в устата си интересни за тях обекти. Добре е редовно да проверявате също за паднали листа или цветове - както поради риска от токсичност, така и от задавяне при малките изследователи.

4. Бъдете предпазливи с бодливите растения. Отново заради естественото любопитство на малките деца да изследват света острите тръни или бодлички могат да бъдат причина за леки драскотини или по-сериозни наранявания, ако детето падне върху растението или си играе с него.

Сред по-популярните стайни растения, които се считат за неподходящи за детска стая са кактус, фикус, олеандър, азалия, здравец, монстера, дифенбахия, коледна звезда, женско щастие.

Като подходящи цветарите посочват растения като лимоново дърво, бамбук, сенполия (африканска теменужка), хлорофитум (зелена лилия), каланхое, бегония. Разбира се, изборът трябва да е съобразен и със светлината и температурата в помещението. Независимо че тези растения са считани за безопасни, при избора за детското помещение е добре да се уверим, че са поставени на безопасно място, а децата са обучени как да се отнасят с тях.

За да имате безопасно и полезно присъствие на растенията у дома, покажете на детето от ранна възраст също как се грижите за тях и го включвайте в тези грижи. Това би спомогнало за изграждане на мотивация и навици за полагане регулярни грижи, чувство за отговорност, както и полезни знания относно жизнените цикли в природата, функционирането и размножаването на растенията и пр.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.