Лятото е период на радост и забавления на открито, но при високи температури децата са подложени на риск от топлинен стрес или прегряване на тялото. Прегряването може да представлява сериозна опасност, затова е от съществено значение да знаем какво да правим, ако забележим признаци на тези състояния при децата и как да им помогнем да се освежат и върнат към нормалната телесна температура.

Признаци на прегряване при децата

Ако забележите, че детето диша затруднено и неговото дишане е учестено, това може да бъде признак на топлинен стрес или прегряване. Обикновено в такива моменти се ускорява и сърдечната честота. Макар при висока външна температура да е трудно да се усети независимото затопляне на детската кожа, когато е пряко нагрята от слънцето, зачервената кожа, която е гореща при допир може да е признак на прегряване. Изпотяването е естествен начин на тялото да се охлади, но прекомерното изпотяване може да бъде признак на топлинен стрес.

Извън физическите белези и реакцията на организма, има и поведенчески признаци, които съпътстват моментите, в които децата прегряват. Ако детето изведнъж започне да става разсеяно, капризно, да се държи лошо или да стане апатично и същевременно проявява някое от горепосочените признаци, вероятно става дума за прегаряне. Чувството на слабост или безпричинна умора също съпътстват това състояние.

Първа помощ при прегряване

Първото и най-важно нещо е когато видите или усетите, че детето проявява признаци на прегаряне, е да го преместите на сянка или в хладно помещение, за да го предпазите от продължителното излагане на високи температури. Осигурете му да пие студена вода или напитки с електролити. Хидратацията е от съществено значение при прегряването. Дайте му студена вода, сок или солени напитки, като айрян или бульон, но избягвайте газирани или тонизиращи. Поставете му студени компреси или мокри кърпи на челото, шията и ръцете. Това ще помогне да го охладите и намали телесната температура. Помогнете му да легне настрани с леко повдигната глава - това подпомага дишането и циркулацията. Ако не забележите подобрение или признаците на прегряване се засилват, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как да предотвратим прегряването на децата?

Ограничете активността на открито през най-горещите часове на деня. Препоръчително е да се избягват интензивни физически дейности на пряка слънчева светлина между 10 и 16 часа.

Облечете децата в леки, светли и дишащи дрехи и избягвайте тъмните цветове и изкуствените материи. Поставете им шапки и слънцезащитни очила.

Не оставяйте децата сами в паркиран автомобил! Вътрешната температура на автомобила може да се повиши значително и бързо, което представлява пряка опасност за децата.

Избягвайте дълготрайния престой на слънце и организирайте периодични периоди за почивка и хидратация. Редовно им предлагайте вода или напитки с електролити.

Как да осигурим на децата безопасно забавления на открито?

Къпането и плуването в басейн или езеро, водни игри и спортове на плажа или в парка са отлични избори за лятната забава. Играйте на сянка или през по-хладните часове на деня, като организирате дейности, които не изискват пряка слънчева светлина. За по-креативно настроените родители може да е подходящо организирането на леки и забавни уъркшопове на закрито, като занимания с рисуване, пеене, танци или настолни игри. При възможност, изберете места с умерена климатизация или достатъчно добра вентилация и достатъчно течности под ръка.