Вие сте с новия специален епизод на "Гласът на Мама", чиято октомврийска тема е "Суеверия, Съмнения, Притеснения". Този епизод се излъчва с подкрепата на Дефендил сироп - Имуноглюкан за подсилване на имунитета, подходящ за деца над 1 година, защото не се резорбира и не преминава в кръвообращението, с което се намаляват и възможностите за нежелани реакции. Казваме "специален епизод", защото темата е много актуална за сезона, когато се нуждаем от подсилване на имунната защита на нашите деца. Съгласни сте, че стреса за една работеща майка от това, когато детето се събужда болно и не може да посещава училище или детската градина е много голям.

За да разберем какво точно представлява подсилването на имунната система, защо го правим, какви хранителни или терапевтични възможности са на разположение, сме поканили проф. Георги Момеков - eдна рок звезда във фармакологията, в студиото на "Гласът на Мама".

Защо е важно хората да рационализират избора си на хранителни добавки и имуностимуланти и как да знаят кога зад даден продукт има наука? 

В студиото на Юлия и Криси проф. Момеков сподели: 

"Купуването на подобни продукти за по-скоро емоционални отколкото рационални. Аз бих посъветвал този процес да се рационализира, защото зад някои от тези продукти няма никакви доказателства. Атрактивната картонена кутийка понякога е най-скъпото нещо, но никой не знае това, което се намира вътре"

Снимка: Тедд Георгиев

Какви са ходовете, за да изберем възможно най-добрият продукт, каква е разликата между имуностимулатор и имуномодулатор и какви са хранителните добавки за имунна защита, които трябва да даваме на децата си? На тези и много други въпроси отговаря проф. Момеков в студиото на "Гласът на Мaма". 

"Да си измеря имунната система не е като да си измеря обиколката на бицепса, на талията или на кръвната захар, защото тя функционира на клетъчно ниво и има много компоненти" казва проф. Момеков. 

"Витамините са като мобилизатор на автомобила, имате ключ, но ако нямате мобилизатор, не може да го подкарате" 

По думите му, българите с достатъчно нива на Витамин Д в България не са много. 

Снимка: Студио KARE за #URBN

 * Епизод 6 на подкаста "Гласът на Мама" е осъществен с подкрепата на Defendyl!