Кампанията "Дете на годината" за 2019 година приключи успешно, обявиха организаторите от сдружение "Оренда". От продажба на билети са събрани 10 525 лева, които ще бъдат използвани за подкрепа на нуждаещи се деца от община Смядово. Останалите средства поетапно ще се разпределят по общините Шумен и Стара Загора до изчерпването им.

Още снимки вижте тук >>

50 талантливи българчета бяха номинирани за Дете на годината в категориите спорт, академични постижения, изкуство, доброволчески и хуманитарни инициативи, иновативни проекти и технология. Отличените деца бяха избрани и наградени на официална церемония на в хотел "Маринела" в Сoфия. Наградени бяха и Детски учител на годината и Детски треньор на годината.

Журито беше съставено от уважавани членове в спорта, изкуството и обществения живот: най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев, вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова, актрисата Стефания Колева, театралният продуцент Кирил Кирилов, художникът Недко Солаков, бизнесдамата Кремена Домусчиева и заместник-председателят на сдружение "Дете и пространство" Весела Банова. Тяхната задача беше много отговорна и нелека, тъй като това са талантливи и успешни деца в съответната област. Трудно е да избереш най-добрият от най-добрите. Всички те са изключителни, трудолюбиви и успешни в областите, в които завоюват своите победи.

След обстойно и отговорно проучване на номинациите, журито избра следните победители в категориите:

Наградата в категория Иновативни проекти и технологии беше спечелена от Виктор Колев, който е създал множество проекти, подпомагащи реализирането на реални кампании на клиенти.

В категория Спортист с увреждания бяха отличени Влади Александров, който спечели стипендия от 1000 лв. от бутик ALL U RE и Емил Кондев, който е в плен на аутизма, но вече нищо не може да го спре по пътя към успеха. Той получи и награда 5-дневна почивка в х-л Астория, Слънчев бряг. Това са деца с дух и воля, които вдъхновяват деца и възрастни.

Снимка: "Оренда"

В категорията Детски учител бяха отличени Доника Груева, Магдалена Павлова, Руми Иванова, Валентин Иванов, който получи специална награда - 7-дневна почивка в х-л Гладиола, Златни пясъци.

За Детски треньор на годината бяха наградени Ива Александрова, Здравко Куртев и Мирослава Батаклиева, треньор по художествена гимнастика. Тя беше наградена с ваучер за луксозен уикенд в х-л Лъки Банско и СПА.

В категория Доброволчески и хуманитарни инициативи бяха отличени тези, които с душа и сърце са помагали на нуждаещи се. Това са група "Слънце", квартет "Fourteen", Мартин Малинов, Ана Мария Николова, която продаде домашният си любимец, за да помогне на дете с онкологично заболяване. Тя беше наградена с допълнителна награда уикенд в Гранд хотел Мургавец, Пампорово (Grand Hotel Murgavec Pamporovo). Специална награда има и 4-годишната Алма Павлова, която впечатлена от тъжния живот на бездомните животни, решила да напише книжка и със средствата от продажбите да им помогне. Тя получи допълнителна награда - ваучер за 200 лв. от магазин BAPA.BG.

В област Академични постижения бяха отличени Асия Калъч, Сандра Раева, Симона Маринова и Калоян Гешев, който е дете с ГРР "детски аутизъм", но печели неуморимо своите отличия. Той получи допълнителна награда уикенд във Фабрика за храна и танци.

В категория Спорт бяха наградени Емил Нейков, женска тройка акробатика Акро - Тамп София - Ния Гергова, Виктория Рогова и Грета Христова, Шамил Хаматов, Александра Начева, чиито постижения в леката атлетика са изключителни. Тя спечели специалната награда от България еър- самолетни билети. Останалите наградени са Мария Руневска, Божидар Сотиров, Жана Пенчева, която е държавна шампионка по художествена гимнастика. Тя бе наградена с допълнителна награда от 200 лв от детски магазин BAPA.BG.

Снимка: "Оренда"

Специална награда от 200 лв от детски магазин BAPA.BG получи и Михаела Емилова, която печели признание с неповторима си игра във футбола. Таня Керанова грабна следващата статуетка и ваучър за 200 лв. от детски магазин BAPA.BG за победите си по карате кикбокс, въпреки че чупи крак, преминава през операция и 2 месеца по-късно печели медали. Следващата печеливша е Ая Митева, която донася на България първия медал от Европейско първенство в 105-годишната история на Българска федерация Конен спорт. Тя получи специална награда - луксозен уикенд за семейството в хотел Лъки Банско и СПА.

В категория Изкуство статуетки получиха Карита Тодорова, Валерия Войкова, 3 Д клас от 144 СУ Народни будители, Светлана Миткова, Милка Георгиева, Елица Узунова, Яница Георгиева, Марио Кръстев, Антъни Тодоров, който спечели и допълнителна награда за 200 лв. от детски магазин BAPA.BG. Той е само на 5 г., а вече е актьор в сатиричен театър "Алеко Константинов".

Дарена Петкова спечели освен престижната статуетка на Дете на годината и ваучър за 200 лв. от КИДСО.BG (Kidso.bg).

Мия Александрова е на 6 години, занимава се с музика и участва на множество концери, говори няколко езика и печели своите награди в художествената гимнастка. За всичко това беше отличена със статуетка и специална награда 3-дневна почивка в х-л Зорница сендс, Елените.

Снимка: "Оренда"

Специалната награда на сдружение Оренда за цялостен принос към децата на България се присъди на сдружение "Дете и пространство" и бе получена от заместник-председателя му Весела Банова.

"Богатство, изобилие от таланти и успехи, очарование от детска отдаденост, кураж и постоянство. Това беше Дете на годината! Създадахме го, за да разкажем на България, какви деца имаме и да напомни на възрастните за отговорността ни пред тях, защото те са нашето бъдеще! Искрени благодарности искаме да изкажем на г-жа Мария Бонева, която отдаде време, усилия и подкрепата си, за да се случи този конкурс! Благодарим на нашето жури! Благодарим и на нашите дарители! Всички заедно отдадахме заслужено признание на тези феноменални деца!", коментират организаторите от екипа на "Оренда".