Авторите на ново проучване обаче оспорват широко разпространеното схващане, твърдейки, че колкото и други ползи да има от кърменето, намаляването на риска от затлъстяване не е сред тях.

Доказателствата в подкрепа на това твърдение са убедителни, тъй като проучването е мащабно и контролирано, което означава, че други фактори извън кърменето не могат да повлияят върху резултатите, обяснява ръководителят му Ричард Мартин от университета на Бристол, Великобритания.

За целите на изследването специалистите са използвали първоначални данни за над 17 000 майки и бебета в Беларус. От тях 14 000 са били включени в последвало проучване, когато децата са били около 11-годишни. Анализът на събраните през годините данни е показал, че кърмените бебета по-рядко страдат от стомашни инфекции и екземи, и имат по-добри способности за мислене и запаметяване.

При измерването на теглото и телесните им мазнини обаче не са били открити различия, свързани с кърменето. Между 14 и 16 процента от всички изследвани деца са били с наднормено тегло, а пет процента са страдали от затлъстяване.
ИЗБРАНО