Малко са нещата, които изнервят повече от къпането на новородено. Независимо дали къпете първото си бебе за първи път, или сте с бебе номер три, все още може да имате въпроси относно къпането на отрочето, като най-належащият е: "Колко често трябва да къпя бебето?"

Първи бани

Въпреки че дългогодишната най-добра практика е била детето да се къпе веднага след раждането, по-нови изследвания показват, че забавянето на първото къпане може да е от полза.

Проучване включващо близо 1000 бебета, установи, че изчакването на поне 12 часа след раждането може да насърчи кърменето. Освен това друго проучване включващо 73 бебета, предполага, че къпането след 48 часа помага за поддържане на постоянна температура на новородените и подпомага развитието на кожата.

При всички положения е вероятно медицинските сестри да изкъпят бебето за първи път, но винаги можете да наблюдавате какво правят те и да поискате съвети за къпане у дома.

След като се приберете у дома, ще искате да къпете новороденото си един до два пъти седмично, докато пъпната връв падне. Докато това се случи, не потапяйте тялото им във вода. Вместо това използвайте топла кърпа за миене и му правете нежна баня с гъба, като започнете от главата и лицето му и продължите надолу.

Ако бебето плюе или изпуска мляко, докато се храни, можете да го избърсвате малко по-често, като обръщате особено внимание на лицето и шията. Понякога може да се наложи да го измиете, за да почистите издутите пелени. Но във всеки друг случай, на тази възраст те наистина не се нуждаят от ежедневно къпане.

1 до 3 месеца

През първите месеци от живота на бебето ще продължите да го къпете един до два пъти седмично. След като вече нямат пъпна връв, можете да започнете да им правите по-традиционни бани. За целта напълнете бебешката вана до средата с топла вода и ги оставете да седят и да се плискат, докато ги миете целите с вода и нежен бебешки сапун. Можете да използвате влажни кърпи, за да ги покриете и да ги поддържате топли по време на банята. Отново можете да започнете с лицето и главата и да продължите надолу.

3 до 6 месеца

С порастването на вашето бебе може да искате да промените малко режима му за къпане. На тази възраст бебетата все още се нуждаят от къпане само един до два пъти седмично, но ако изглежда, че се наслаждават на водата или обичат да се плискат, докато се почистват, можете да помислите за по-често къпане.

Много родители се възползват и от смяната на пелените и дрехите, за да избършат бебето си и да се уверят, че всички важни части на тялото му са чисти. Ако все пак решите да къпете малкото си дете повече от два пъти седмично, помислете дали да не използвате сапун само за една или две от баните, за да избегнете изсушаване на кожата му. След къпане можете да хидратирате бебето с нежен лосион без аромати и оцветители.

От 6 до 12 месеца

След като бебето стане подвижно и започне да се храни с твърди храни, може да решите, че трябва да започнете да го къпете по-често. Макар че все още се нуждаят само от една или две бани със сапун седмично, можете да ги къпете с гъба или да ги поставяте във ваната.

Може също така да откриете, че времето за къпане е приятен начин да успокоите бебето преди лягане. Ако това работи за вас, напълно нормално е да превърнете банята в част от успокояващата нощна рутина на тази възраст.

Защо не всеки ден?

Въпреки че може да ви се струва странно да къпете бебето си толкова рядко, бебетата просто нямат нужда да се къпят толкова често, колкото възрастните. Те не се потят и не се замърсяват така, както възрастните хора, а кожата им е много по-чувствителна от тази на възрастните. Честото къпане всъщност може повече да навреди, отколкото да помогне.

За да избегнете изсушаване на бебешката кожа и влошаване на състояния като екзема, къпете малкото си дете до два пъти седмично и го мийте с мек сапун без аромати и оцветители. Когато излезете от банята, подсушете го, преди да нанесете овлажняващ крем за бебета без оцветители и аромати и да го облечете.

Ако бебето ви има известно кожно заболяване, консултирайте се с педиатъра му, за да съставите план за точно определени продукти и процедури, които да спазвате, за да му осигурите комфорт.

Съвети за къпане

Къпането на бебето е деликатен процес. Искате да сте сигурни, че бебето ви е чисто, но също така трябва да сте сигурни, че сте нежни и че бебето се чувства удобно. Разгледайте съветите по-долу, за да направите къпането по-лесен и ефективен процес:

Започнете отгоре. Експертите препоръчват всяка баня да започва с нежно измиване на косата и лицето на вашето мъниче. След това използвайте кърпа за миене, за да се спуснете надолу, като измивате и изплаквате бебето в движение.

Съсредоточете се върху гънките. Повечето бебета имат гънки по бедрата, шията и китките. Тези гънки са очарователни, но също така могат да задържат бактерии, мъртви кожни клетки и остатъци от мляко. Докато къпете бебето си, се съсредоточете върху старателното измиване и изплакване на гънките.

Не забравяйте ръцете и краката. Бебетата са склонни да смучат пръстите на ръцете и краката си, така че е особено важно да почистите тези части. Използвайте сапунена кърпа и внимателно разтривайте пръстите на ръцете и краката им, за да сте сигурни, че сте почистили максимално ръцете и краката им.

Стремете се към меки продукти. Когато избирате сапун, шампоан и лосион, които ще използвате за бебето си, се стремете към продукти без оцветители и аромати. Въпреки че ароматизираните продукти за вана могат да бъдат много забавни за едно малко дете, те могат да изсушат или раздразнят кожата на бебето и трябва да се избягват. Каквото и да изберете, бъдете последователни и направете всичко възможно да не изпробвате нови продукти, ако тези, които имате, работят добре и не дразнят кожата на бебето ви.

Не забравяйте никога да не оставяте бебето във ваната без надзор, дори и за кратко.