Хелоуин наближава и децата са в трепетно очакване как ще се маскират и какви лакомства ще получат. Няма да влизаме в полемика да отбелязваме или не този празник, доколко е български - всяко семейство има своите традиции и принципи. А децата нямат предразсъдъци и приемат с ентусиазъм всяка интересно поднесена легенда и всяко предложение за веселие.

За онези, които решат да се забавляват на 31 октомври, тук сме подготвили някои идеи за игри и занимания за децата (плюс ресурси за разпечатване) - на тема Хелоуин, но приложими по всяко време на годината.

Откъде идва Хелоуин?

Празникът се чества всяка година на 31 октомври и води началото си от келтския езически ритуал Сауин. Днес децата най-много се забавляват на празника, обличайки се в страшни или красиви костюми и пълнейки кошници с лакомства. Но традицията е свързана с далеч по-мистични вярвания в древността. Келтите смятали, че в нощта в края на октомври вратите между нашия и отвъдния свят са отворени и духовете можели да преминат. Затова се обличали в зловещи костюми и поставяли страшни маски, палели огньове. А храна и вода се оставяли пред къщите като дар за съществата от другия свят.

Почти във всяка култура има сходно вярване - подобни традиции има и българския ритуал на кукерството, при който млади мъже се маскират с животински кожи и страховити маски и гонят злите духове.

Снимка: iStock/Getty Images

По-късно католическата църква изменя окултната традиция с празника на Вси Светии, по-известен като Хелоуин. Днес децата като че ли все по-малко знаят за идеята на празника и смисъла на маскирането. Но с удоволствие се включват в различни игри, занимания и състезания, свързани тематично с този ден.

Обвий мумията

За тази игра трябва да се снабдите с поне няколко ролки тоалетна хартия. Едно от децата избира да е мумия, а останалите се заемат грижливо да го опаковат като истинска мумия с помощта на ролките. С това маскиране мумията може да се превърне в чудесен играч за гоненица или сляпа баба.

Дръж ми пуканките

Това е игра за координация и баланс. Всяко дете получава по една лъжица, чиято дръжка трябва да захапе. В лъжицата се поставя по една пуканка, а задачата е детето да пренесе пуканката в лъжицата от единия до другия край на трасето. Печели този, който пръв успее да стигне, без да изтърве съдържанието на лъжицата - изтърве ли, започва отначало. Друг вариант на играта е победител да е онзи, който успее да пренесе най-много пуканки за определено време.

Пуканките са добър избор за тази игра, тъй като са леки и лесно могат да паднат при резки движения. Но може да опитате играта и с малки бонбони или друг вид лакомства.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Хелоуин бинго

Това е форма на бинго с картинки. Подгответе картончета с мрежа от 4 х 4 квадратчета, като във всяко квадратче има различни Хелоуин изображения - страшни физиономии, странни чудовища или други изображения като тиква, духче, метла на вещица и пр. Всяко дете избира по едно такова картонче, а в отделна купа смесвате малки листчета със същите картинки. Децата се редуват да теглят, като всеки, който има изтеглената картинка на своето картонче, я задрасква. Печели онзи, който пръв успее да задраска една цяла редица от своето картонче.

Безплатен готов модел за разпечатване за Хелоуин бинго може да изтеглите TУК >>

Сляпа баба

Кой не е играл тази игра? Сложете превръзка на очите на едно от децата, така че да не може да вижда през нея. Останалите започват да бягат из стаята, а "сляпата баба" се опитва да сграбчи някого. За да залъжат слепеца, децата могат да подават към разперените ръце лакомства, тиквени кратунки или други предмети. Щом "сляпата баба" залови друг играч, той слага превръзката и играта продължава.

Осмели се да опиташ

За тази игра отново ползваме завързани очи. Играчът с превръзката е предизвикан да разпознае различни храни само по миризмата. А ако сгреши - ще трябва да опита поднесеното. В тази игра при по-малките деца е достатъчно да се заложи на разнообразие от стандартни и семпли хранителни продукти - и е своеобразна провокация детето да опита нови неща. При по-големите могат да бъдат включени и странни комбинации от храни, които биха предивикали различни реакции и смях.

Снимка: iStock by Getty Images

Нарисувай тиквения човек

За тази игра трябват двама или повече играчи и две зарчета. Използвайте изображението на тиква от ресурса за разпечатване по-долу.

В модела ще откриете контурите на тиквено лице, както и инструкции. Задачата на играчите е да нарисуват тиквено лице, като се редуват да хвърлят зарчето и следват инструкциите. Всяка комбинация от числа от двете зарчета отговаря на определена инструкция коя част от лицето да бъде нарисувана. Има и специални числа, които не са свързани с рисуване. Печели този играч, който пръв успее да завърши своето тиквено лице.

Безплатен ресурс за разпечатване за играта с макет на тиква и инструкции за зарчетата ще откриете ТУК >>

Търсене на страховити думи

Тази игра е подходяща за деца в предучилищна възраст и първи клас. В мрежа от букви децата ще трябва да открият различни думи, свързани тематично с празника - например, тиква, вампир, зъби, шапка, бонбони и пр.

Безплатен ресурс за разпечатване с две мрежи със страховити думи може да изтеглите ТУК >>

Мистериозната кутия

Това е игра за кураж, но и за усет и пространствена ориентация. Пригответе стар кашон, може да го оцветите или облепите тематично. От едната му страни изрежете кръгла дупка - колкото да може да се пъхне детска ръка. Поставете кашона легнал на едната страница, така че отворената част да е към вас и с гръб към децата, а дупка да се пада от едната страна.

Изберете предварително различни предмети, които ще поставяте тайно вътре - играчка-паяк, желе, плюшено животно, купа бобени зърна, чиния със сварени спагети, купа с пръст, сухи листа, маршмелоу бонбони... Всеки играч, без да вижда какво има в кутията, трябва да се осмели да бръкне през дупката, да опипа предмета и да го познае. А останалите през това време могат да го стряскат с реакциите си и да се забавляват.

Снимка: iStock/Getty Images

Лов на бонбони

Тази игра е много подходяща за навън, но и в затворено помещение е приложима. По подобие на криенето на яйца на Великден, може да скриете на различни места лакомства. По подаден сигнал децата трябва да започнат да търсят и да събират в своите кошници скритите награди.

Топло-студено

Тази игра е разновидност на криенето на бонбони, по-подходяща при закрити пространства, където нивото на енергия и динамика не може да е твърде високо. Скривате лакомство в стаята и детето трябва да го открие, като го навигирате с думите "топло", когато се приближава към мястото на скривалището, и "студено", когато се отдалечава.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.