Изследването, обхванало 78 исландски семейства с деца с аутизъм или шизофрения, преобръща досегашните разбирания. Учените от фирмата "deCODE Genetics" в Рейкявик са декодирали генома на всички участници. Резултатите им показват, че възрастта на бащата е ключова за генетичния риск от подобни разстройства.

"Досега подобни разстройства в развитието се обясняваха с възрастта на майките", каза Кари Стефансон от екипа - "Нашите резултати обаче насочват към възможността с годините да се увеличават наследствените мутации в спермата на мъжа. Именно възрастта на бащите изглежда действитeлният виновник."

Изследването установи средно две или повече нови генни мутации в поколението за всяка година в повече във възрастта на бащите. Това означава, че новите мутации, предавани от бащите, се удвояват на всеки 16,5 години след пубертета. Учените обаче не могат да посочат възрастта, която става рискова за бащинство при мъжете, защото здравето на децата се определя и от много други фактори.

Известно е, че децата на жените, които стават майки късно, са по-застрашени от синдром на Даун и други редки хромозомни аномалии. Новото изследване доказа, че мъжете предават много повече нови генни мутации от жените.