Той бе представен на проява в ООН от младата майка Челси Клинтън. Докладът е изготвен от "МенКеър" (световна кампания за утвърждаване на мъжете и момчетата като равностойни на жените в грижите за семейството и децата) със съдействието на агенции на ООН и неправителствени организации и фондации.

В документа се констатира, че жените посвещават от два до десет пъти повече време на грижи за децата, отколкото мъжете, съобщи Асошиейтед прес.

В доклада се казва, че няма страна в света, в която мъжете и момчетата да споделят грижите за дома и децата наравно с жените и момичетата, въпреки че жените днес представляват 40 процента от работната ръка по света и 50 процента от производителите на храни.

Челси Клинтън, която е вицепрезидент на фондация "Бил, Хилари и Челси Клинтън", каза, че за да започнат бащите да играят по-съществена роля, е нужна промяна в начина на мислене, в политиките и практиките.

"Не подозирах, че една от големите радости на майчинството ще е да виждам как съпругът ми се превръща в баща. Благодарна съм за всеотдайността, подкрепата и любовта му и за всичко, което прави за дъщеря ни всеки ден", каза Челси, чиято дъщеричка Шарлот е на 8 месеца.

Според доклада около 80% от мъжете и момчетата по света ще станат бащи и на практика всички мъже ще бъдат по някакъв начин свързани с грижи за децата си.
Между 61 и 77 процента от бащите заявяват, че биха работили по-малко, за да могат да прекарват повече време с децата си, но само в 92 страни съществува практиката на отпуск по бащинство, а в половината от тях той трае по-малко от три седмици.

Кейт Гилмор, заместник изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението (UNFPA), нарече доклада "исторически".

"Мъжете, които имат близки връзки с децата си, живеят по-дълго, имат по-малко психически и физически здравословни проблеми, по-малко вероятно е да развият зависимост към наркотици и са по-продуктивни в работата си", каза тя.

Докладът запълва сериозна празнина, посочва в предисловието към него изпълнителният директор на агенцията на ООН за равни права и възможности за жените "ООН-Жени" Фумзиле Мламбо-Нгкука.

"Насърчаването на равнопоставеността в домакинството, особено по отношение на родителството, е решаваща стъпка за полагане на основата на равноправието на половете в обществото", отбелязва тя, цитирана от БТА.