Раждането на дете във всяко семейство винаги е свързано с много въпроси - къде ще спи бебето, къде ще се преоблича, къде ще играе, когато порасне... За децата винаги желаем най-доброто. А особено, когато за първи път в живота в семейството идва бебе, вълнението е огромно.

Най-важното в интериора на бебешката стая е той да бъде практичен и да предразполага родителите към спокойствие и наслада, общувайки с детето. Мебелите в бебешката стая е желателно да са удобни, функционални и безопасни.

Изборът на бебешко креватче е най-важният, защото като родители желаем детето да спи в удобно легло. За този избор можем да подходим по няколко начина. Единият е да закупим малко детско легло, което може да бъде с чекмеджета под него или без такива. Може леглото да е с по-големи размери, с възможност за повдигане и сваляне. Към него може да има и така наречения повивалник или място за повиване и обличане на бебето с шкафове за дрехи. Към него може да има и така наречения повивалник или място за повиване и обличане на бебето с шкафове за дрехи.Има и вариант, при който можем да закупим многофункционално трансформиращо се легло. При този вид легла има възможност да се извършват различни дейности. Леглото да бъде кошара и да се превръща в люлка. Може да има площ за повиване. Лесно може да става на детско легло с допълнителни възможности за скрин и бюро. Изборът на многофункционално легло е изключително практичен и удобен. 

Снимка: Виденов

Изборът на гардероб е също толкова важен. Дрешките на малкото бебе са повече и трябва да има възможност да бъдат подредени на удобно място, откъдето те бързо да се вземат. При този избор също можем да подходим различно. Съществуват по-малки и по-големи гардероби. А можем да закупуваме гардероба и на етапи, като съчетаваме различни модули. В началото един модул, а впоследствие да разширяваме или надграждаме гардероба, като го увеличаваме с увеличаването на годините на детето. Можем и още в началото да закупим по-голям гардероб, за да ни служи за по-дълго време.

Снимка: Виденов

Детски скрин се налага да закупим тогава, когато той не е част от бебешкото легло. Детските скринове са удобни по няколко причини. Чекмеджетата в тях са практични. Събират много неща - от бебешките пелени до бебешките чорапи, памперси и други. Върху бебешкия скрин може да се постави отделно бебешки повивалник и той лесно да се превърне в място за преобличане и повиване на бебето.

Снимка: Виденов

Обособяване на кът за повиване и преобличане на бебето. Такова място е задължително през първата година на детето. Този кът може да бъде върху скрина с отделно приспособление, наречено повивалник. Може да има и предварително обособено такова място, ако сме закупили многофункционално легло, което има вградена част с чекмеджета и повивалник върху тях.

Снимка: Виденов

Мястото за кърмене е изключително важно за бъдещата майка, защото тя ще прекарва голяма част от времето си там. То трябва да бъде близо до бебешкото легло или скрина с дрехи. За да оформим такъв кът трябва да закупим кресло или удобен единичен фотьойл, за да може при кърменето майката да се чувства комфортно.

Кът за играчки можем да оформим като поставим различни етажерки за стена, съчетани със скринове от няколко модула.

За да е завършено обзавеждането на детска стая, е добре да се погрижим и за някои допълнителни аксесоари - нощна лампа, отделна малка масичка или бюро, което ще ни послужи и по-нататък.

Снимка: Виденов

Подготовката на бебешката стая не е лесна задача, затова, ако не сме сигурни как да подходим към нея, винаги можем да се насочим към специално създадените колекции за детска стая или да комбинираме многофункционалните бебешки легла, съчетани с подходящите гардероби, скринове и етажерки. Важното е мебелите да са удобни, практични и безопасни.


 *Материалът е предоставен от мебели Виденов