Научно изследване показа, че прием на йод по време на бременността може да редуцира риска от прекалено големи новородени, съобщи Синхуа, цитирайки изявление на медицинския център "Barzilai", намиращ се в Южен Израел.

По-ранни изследвания са показвали, че прекалено едрите новородени са с повишен риск от хипергликемия, травма при раждането, цезарово сечение, фрактура на кост и дори смърт по време на раждане. Риск има и за майката - тя е застрашена от кървене.

Новото изследване, публикувано в сп. "Nutrients", изследва баланса на йод, функциите на щитовидната жлеза и нивата на кръвна захар при 188 бременни жени, както и някои физически характеристики на техните бебета. Заключенията показват, че освен кръвната захар йодът също оказва влияние върху развитието и размерите на плода.

Възможно е недостатъчните количества йод в организма по време на бременността да предизвикат риск от твърде едро бебе в региони с лек до умерен дефицит на йод. Нормалните количества йод в организма и хранителни добавки, съдържащи йод, могат да редуцират риска от майчина хипергликемия и свръхтегло на бебето.

Според учените това се обяснява с факта, че йодът е съществен за произвеждането на хормона тироксин (Т4) от щитовидната жлеза, предава БТА. Недостигът на този хормон предизвиква инсулинова резистентност. В резултат на това панкреасът произвежда твърде много инсулин, който покачва риска от твърде едър фетус.

Снимка: iStock by Getty Images