Затова се следи стриктно от педиатрите и родителите. Развивайки имунната компетентност на децата, ваксините днес защитават децата и възрастните от 24 заразни болести. Повечето жители на Европа са предпазени от заразяване с дребна шарка, заушка, рубеола, дифтерия, коклюш, тетанус и детски паралич и имат възможност да се предпазят от ебола, холера, жълта треска, бяс и др. Съвременните проучвания и новите технологии са довели до създаване на поливалентни и комбинирани ваксини, които намаляват броя на посещенията при педиатър и броя на поставените инжекции на малкото дете. Това подобрява достъпа до имунизация, намалява разходите и улеснява изпълнението на имунизационните програми.

Една от най-високоефективните ваксини е тази срещу варицела. Варицелата, известна и просто като лещенка, се предизвиква от силно заразен вирус. Почти сигурно е, че всеки човек ще се зарази от варицела до края на живота си, ако не му е поставена ваксина. Най-често това се случва до 14-годишна възраст, но не е изключено и възрастен човек да се зарази. Това обикновено са случаите, в които родителят се заразява от детето си, тъй като не е изкарал инфекцията в детска възраст или се среща професионално с дете, което все още няма симптоми, но е заразно. Лицата с обострен херпес зостер също са разпространители на вируса. Каквито и да са обстоятелствата, те са без значение, когато човек се зарази и не е в състояние около 14 дни да ходи на работа или въобще да прави нещо различно от това да лежи, да се лекува и да е в изолация. При възрастните хора могат да останат неприятни белези по кожата, а в някои от случаите се срещат усложнения като белодробни или мозъчни увреждания (като напр. пневмония, енцефалит).

В 13 от 27 страни, членки на ЕС, ваксината е безплатна и е в националния имунизационен календар. Държавите с високо ваксинално покритие от 2 дози наблюдават намаление с близо 90% в регистрираните случаи. Както при повечето ваксини това допринася изключително много за намаляване на заразяването при лица, които не може да бъдат ваксинирани срещу варицела , лица в риск поради временен или хроничен имунен дефицит, защото повишава колективната защита и намалява разпространението и предаването на вируса от човек на човек.