Учените са установили, че по принцип бозайниците генетично приличат повече на бащите си. Макар да си мислим, че децата наследяват половината си ДНК от майката и половината от бащата, всъщност бащинските гени са по-доминантни. И дори гените и от майката, и от бащата да присъстват по равно в детето, те се проявяват по различен начин, като така причиняват този дисбаланс.

Вижте снимки на известни бащи и децата им >>

Ето и няколко интересни факта в подкрепа на това твърдение:

Наследяваме пола си от бащите си

Възможно е да се определи какъв ще бъде полът на бебето по гените на бащата. Според проучване, публикувано в Science Daily, родословното дърво на бащата може да се окаже много полезно в това начинание. Но всичко зависи от спермата. Ако тя носи X хромозома, заедно с X хромозома от майката, бебето ще е момиче, ако спермата носи Y хромозома, ще е момче.

Вижте тази публикация в Instagram.

We have a two headed monster in the house!!!

Публикация, споделена от Hilaria Thomas Baldwin (@hilariabaldwin) на

Момчетата могат да наследят плодовитостта си от баща си

друго проучване сочи, че бащите с репродуктивни проблеми могат да предадат това на своите синове, когато все пак успеят да имат деца.

Менталното здраве също наследяваме от бащите си

Гените и на двамата родители са важни за менталното здраве на децата, но бащите с шизофрения, дефицит на вниманието или хиперактивност е много по-вероятно да предадат това на децата си.

Усмивката наследяваме от бащите си

Според Американски журнал на физическата антропология, всички белези като големина и разположение на зъбите, форма на челюстта, са наследени от родителите ни. Но учените казват, че и тук гените на бащата са по-силни, като те определят формата на усмивката, както и това дали зъбите на детето ще са с правилна форма, или криви, и дали ще имат здрав зъбен емайл.

Снимка: Официален профил в Instagram

Височината също е от бащата

По принцип по-високите мъже имат и по-високи деца. Техните гени определят както дължината на плода, така и височината на децата им на по-късен етап, но те не са решаващи за теглото на наследниците им. Там по-голяма роля играят гените на майката.

Лени Кравиц с дъщеря си Зоуи

Снимка: Instagram

Наследяваме и личностни качества от бащите си

Учените са сигурни, че гените имат значение за унаследяване и на личностни качества, но не са сигурни до каква степен. Съществуват доказателства, че гените могат да повлияят на серотонина и допамина, произвеждани в тялото, а това може да окаже влияние върху мозъка, като се прояви в състояния на депресия, тревожност, дори срамежливост.