Децата искат внимание и забавление. Любопитни и активни са. Не можем да ги упрекваме, че не умеят да стоят спокойно на масата и да слушат тихо разговорите на възрастните - това просто не е в тяхната природа.

Често, решавайки да прекараме вечерта навън на заведение с малко дете, търсим непременно място с детски кът и аниматори или се въоръжаваме до зъби със зареден телефон и таблет с детски филмчета. Като родители обаче знаем, че взирането в екрана не е никак добро решение. А детски кът не винаги е наличен.

Тук сме събрали някои идеи за игри и занимания, подходящи за обстановката в заведение, които могат да помогнат за доброто изкарване на големи и малки или да ви дадат идеи за други подходящи активности. Тъй като малките деца задържат вниманието си върху една тема за сравнително кратко време, съветът ни е да подготвите в малка раничка арсенал от възможности, които да изваждате и разменяте в хода на вечерта. Разбира се, трябва да сме наясно, че дори и така подготвени, не можем да очакваме детето да се забавлява напълно самостоятелно - ако няма други деца в компанията, вероятно то ще търси нашето участие в част от игрите.

1. Книжки за оцветяване

Снимка: iStock by Getty Images

Подберете книжки според възрастта на детето и добавете любимите пособия за рисуване и оцветяване - моливи, пастели, флумастери. За по-големите включете и празни листи за рисуване, които могат да свършат чудесна работа и за някои настолни игри като бесенка, морски шах, асоциации и др.

2. Карти с игри и задачи

На книжния пазар има много опции за подобни комплекти с магнитни или изтриваеми карти и маркери - за различни възрасти и на различна тема. Тези развлекателно-образователни игри са много подходящи за пътуване и излизания, тъй като са компактни и съдържат много на брой занимателни активности. Интересни са за децата, защото по атрактивен начин поднасят полезни знания и умения - за фина моторика, за логика и концентрация, за обща култура, грамотност и др.

3. Бинго и други мини настолни игри

Снимка: iStock by Getty Images

Играта на бинго е подходяща почти навсякъде. Може да използвате готови комплекти или предварително да разпечатате картончета за играта - с цифри, букви, изображения, според възрастта на детето.

Подберете и други подходящи настолни игри - например, домино. Някои традиционни бордови игри като шах, Не се сърди човече и др. имат също мини магнитни варианти именно за използване на път, на плажа, в ресторанта. При малко по-големите деца карти Uno или тесте обикновени карти за "Война" и "Гледай си работата" също биха привлекли внимание.

4. Логически конструктори и пъзели

Рубик кубче, танграм пъзели, магически кубчета, IQ конструктори... Изпробвайте различни логически занимания с детето си, за да видите кое го увлича най-много, като при вечеря навън не пропускайте да грабнете в раницата любимия комплект.

5. Любима играчка

Снимка: iStock by Getty Images

При по-малките деца е полезно в непознатата обстановка обграждането от познати и любими предмети като колики, кукли, животни, музикални и интерактивни играчки.

6. Кутия на изненадите

Малките деца харесват изобилието. Може да подготвите раница, торбичка или кутия с разнообразни малки играчки, стикита, картички, джаджи и аксесоари, които детето да вади, подрежда и раглежда. Тук количеството и разнообразието имат значение за по-продължителното ангажиране на интереса.

7. Книга

Снимка: iStock by Getty Images

За най-малките това може да са няколко мини книжки с твърди страници.

За децата, които все още не могат да четат, аудиокнигите са чудесен вариант в ресторанта, стига да не е твърде шумно. Те дават възможност детето да се потопи в света на историята, разказана от актьор или друг професионален диктор, а вие през това време да обърнете внимание на разговорите на възрастните.

При четящите не пропускайте да напомните на детето да вземе със себе си любимо четиво, независимо дали отивате на ресторант, чакате пред кабинета на зъболекаря или сте на гости при роднини. Изграждането на този рефлекс - винаги с книга в ръка - им дава спасителен пояс от скука и мотаене във всяка ситуация.

Организирайки храненето навън с дете, съобразете атмосферата и часа, така че да са приятни и за малкия участник. Колкото и интересни занимания да предложим след храненето, не можем да очакваме детето да е спокойно, ако времето му за лягане отдавна е отминало или пък заведението е много шумно, препълнено и задимено. Ще е необходимо да изтеглим уговорката в по-ранен от обичайния час, да подберем по-просторна и отдалечена от суматохата маса, да следим за сигнали за преумора и превъзбуденост у детето.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.