Сънят е интересен феномен, който от векове занимава умовете на учените. Има известна теория, че сънят пази спането, тоест, ангажира с цветния си филм съзнанието така, че то да стане по-нечувствително на външните дразнения, които могат да го извадят от съня. А сънят е важен за възстановяването на организма и за изчистването на токсините- белтъци, които се събират в мозъка след натоварен ден.

Фазите на съня са 4, без да се брои периода на заспиване, и във всяка една е възможно да се сънува. Най-силни и запомнящи обаче са сънищата, които се появяват във фазата на бързото движение на очите или т.нар. REM фаза (rapid eye movement). От едно заспиване до събуждането тези фази преминават от една в друга по няколко пъти. Нарича се цикъл и при спане от 8 часа е възможно този цикъл да се повтори дори 7 пъти. Има обаче хора, които твърдят, че не сънуват. Науката оспорва това твърдение чрез специализирани изследвания и запис на електромагнитните вълни на мозъка и обяснява тази субективна заблуда на не сънуването като липса на памет, особено ако фазата на събуждането е била с по-голяма продължителност.

Сънуваме големите теми на живота си - проблемите, тревогите, силните впечатления и емоции. Сънуваме съзнателни и подсъзнателни страхове, а понякога добиваме усещания на сън, които реално никога не сме изпитвали. Сънуваме и едва доловими от ежедневието ни детайли, като яркия цвят на коса, която мимоходом забелязваме при разминаване, или подочута дума от чужд разговор. Мозъкът не забравя и не трие информация, като използва всичко чуто и видяно, за да създаде цял свят на съновидения.

Сънят се променя в различните периоди на живота. Един такъв период е бременността. Особено, когато е първа.

Правени през годината множество проучвания показват увеличение до 40% на жените, които отчитат промяна в сънуването след момента на забременяване. Има и не малък процент жени, които говорят за рязко променени сънища, които са белязали съществуващата вече бременност преди да го е отчел теста. Всички те говорят за по-живи, по-интензивни, динамични, реалистични или напрегнати, та дори и кошмари. Всичко това има своето психологическо и медицинско обяснение.

Психиката и съня

Емоцията, с която се посреща вестта за предстоящата бременност е винаги силна, независимо дали е винаги положителна. Обикновено силните емоции насищат с живи и динамични сънища нощите ни. Психиатрите и психолозите застават зад тезата, че емоционалното насищане денем се освобождава нощем под формата на интензивно сънуване.

Нерядко тревогите в бременността се засилват. Това е още една причина за промяната в сънуването. Притеснения от резултата на изследвания, тревоги от битов характер, гадене и повръщане в първия триместър, но и ангажираното съзнание в опит да обективизира предстоящия живот, могат да вкарат в сюжета на съня нотки на страх или откровен кошмар. Нищо от това, разбира се, не е определящо за реалното бъдеще, затова бременните не трябва да се поддават на първичната емоция от негативното усещане на подобен сън.

Ако кошмарите започнат да нарушават естествения цикъл на съня или създадат тревога от заспиване, консултация с психолог може да реши голямата част от проблема с терапия или с безобидни средства, които да не застрашат по никакъв начин развитието и здравето на плода.

Физиологията и съня.

Трудно се заспива с тежки киселини и почти е невъзможно да се изкара цяла нощ в сън, когато пикочният мехур е притиснат и постоянно дава позиви за уриниране. Ако първото възпрепятства бързото заспиване, то честото събуждане нощем не играе в полза на съня. Тъй като позивите и всички други телесни нужди се усещат във фазите на съня извън дълбокия сън, много често бременната жена не успява дори да влезе в него. Това обаче не пречи тя да се буди в REM съня и да помни всичките творби, които невидимия режисьор в мозъка е създал.

Бурната хормонална промяна през цялата бременност е друга предпоставка както за различното сънуване, така и за силната сънливост в първия триместър. Голяма част от хормоните са и невропроводници, които участват в предаването на сигнали в много мозъчни пътища, включително онази част от мозъка, отговорна за сънуването.

Феноменът със сънливостта не се проявява при всички бременни (аз например исках да правя ремонт и като не ми даваха, започвах да чистя навсякъде и всичко), но при повечето жени с подобна сънливост се наблюдава постепенен спад и удължаване на тези периоди с напредване на бременността, така че най-добрият вариант е да не насилвате тялото си да стои будно, когато му се спи и спокойно да изчакате по-добри времена за работа и занимания. Стига това да е възможно.

Обратно на сънливостта, хормоните могат да разрушат съня и заспиването. Инсомнията е характерна за късната бременност, когато нивата на окситоцин достигат пиковите си стойности преди раждане. Постепенното им покачване постепенно започват да смущават съня. За инсомниците е важно да не приемат никакви стимулиращи напитки, вкл. зелен чай и по възможност да си лягат след топъл душ, без телевизор и електронни устройства.

Сънят е важен и му се наслаждавайте, докато можете, защото след първия плач на детето ви дълго време ще ви се плаче от недоспиване.