Ваканцията започна, а с нея и плановете за почивки и разходки навън. Радостта от така чмаканото слънце и хубаво време обаче не бива да притъпява сетивата ни към темата за защитата. Галещите кожата слънчеви лъчи могат да бъдат и не толкова нежни без правилната грижа за кожата - от бебета до най-възрастни.

Дерматолозите посочват, че кожата има "слънчева памет" - помни всяко едно изгаряне от най-ранна възраст и то дава своето отражение върху структурата, здравето и външния й вид на по-късен етап. Честите кожни раздразнения от незащитено излагане на вредните ултравиолетови лъчи също така увеличава риска от различни кожни заболявания.

Кога ни трябва слънцезащита?

Обикновено се сещаме за кремове и спрейове, когато приготвяме багажа за морето. Истината е обаче, че подобна грижа за откритите части на тялото е необходима през цялото време, включително и в градски условия. Това включва както кремове за по-нежната кожа на лицето, така и нанасяне на формули за тяло върху откритите участъци от кожата.

През останалите сезони много по-рядко прибягваме до слънцезащитни продукти, тъй като излагането на слънчева светлина е за по-кратко, а участъците от кожата по-ограничени в сравнение с топлите месеци. Въпреки това слънцезащитата за лицето е важна и полезна през цялата година, особено за по-зряла кожа, склонна към пигментация.

Не бива също да забравяме времето, прекарано в полу-открити пространства като автомобила - ако прозорците не са защитени с UV сенник, не пропускайте преди дълъг път да се погрижите за слънцезащитата на детето на задната седалка.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да използваме слънцезащитните продукти?

Продуктите, предпазващи от вредните слънчеви лъчи, трябва да се нанасят около 30 мин. преди излагане на слънце - т.е. още у дома преди разходката или плажа. Кремът или спрейът сенанасят обилно върху кожата, като се оставя да попие. За малки деца е препоръчителна употребата на по-висок фактор, SPF 30 или 50. Не пропускайте чувствителни зони като ушите, врата, дланите и ходилата.

Някои слънцезащитни продукти предлагат водоустойчивост, което е особено подходящо за плажа и водни забавления. Имайте предвид обаче, че дори и тези продукти, макар да не се измиват напълно, намаляват своята ефективност от водата. Препоръката при продължително излагане на пряка слънчева светлина е подновяване на защитата на всеки 2-3 часа.

На пазара се предлагат и продукти, които обещават защита през целия ден само с едно нанасяне. Трябва да сме изключително внимателни с такива продукти за деца, тъй като при тях опасността е с това единствено нанасяне да имаме пропуснати участъци по кожата, останали без защита - периодичното повторно намазване ограничава този риск.

На плажа подходящо е използването на бански костюми със защитна тъкан, която ограничава пропускането на вредните UV лъчи. Не пропускайте и защитата на детските очи от най-ранна възраст. При малките деца най-подходящи са шапките с козирка, а за по-големите - очила със защитен филтър.

Снимка: iStock by Getty Images

Обръщайте внимание на състава на продуктите, които използвате, както и тяхното предназначение и препоръчителна възраст. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и едновременно със своята защитна функция, тя има склонността да попива и поглъща различни химични елементи от повърхността. Това е особено изразено в детска възраст и не случайно козметиката за деца е с различна формула. Вече има сайтове и мобилни приложения, които само със сканиране на баркода на продукта могат да ни покажат разбираем и достъпен анализ на съставките и тяхното влияние върху кожата.

Видове слънцезащита

Слънцезащитните продукти се делят най-общо на две големи категории:

Минерален слънцезащитен крем (наричан още неорганичен). Той действа като бариера за слънчевите лъчи. В състава му обикновено има цинк или титан. Този тип кремове са по-трудни за втриване и могат да оставят белезникав отенък, защото са предназначени да останат на повърхността на кожата. Минералната слънцезаща започва да действа веднага след нанасяне, но може лесно да се отмие от вода или пот.

Химически слънцезащитен крем (наричан още органичен). Той защитава кожата, като абсорбира слънчевите лъчи. Този тип защита преобразува лъчите в топлина и я освобождава от кожата. Тъй като попива в най-горния слой на кожата, не оставя белезникаво покритие и не се отмива толкова лесно. Ефективен е след пълно попиване, около 15-30 минути след нанасяне.

Как да защитим кожата на бебето?

Педиатрите съветват за бебета до 6-месечна възраст да не се ползват слънцезащитни продукти. Причината е, че бебешката кожа е все още твърде чувствителна, дори за козметика, проектирана за деца. Нейният повърхностен слой е значително по-тънък от този на по-големите деца и възрастните, а освен това съдържа по-малко меланин.

Как тогава да защитим бебешката кожа от слънчевите лъчи през лятото? Отговорът, който дават лекарите, е да не излагаме бебето на силна пряка слънчева светлина. Разходките и плажът трябва да са в по-прохладните часове на деня, когато слънцето не е толкова високо, а бебшката кожа да бъде цащитена от шапка, чадър, козирка на количката. Дори и при такава мембрана достигат достатъчно лъчи до кожата, за да си набави организмът витамин Д.

Снимка: iStock by Getty Images

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.