Мъжете, чиито майки са се сблъскали със стрес в началото на бременността си, са с по-лошокачествена сперма и по-ниско ниво на тестостерона в сравнение с другите представители на силния пол, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването обхванало 643-ма 20-годишни австралийци. Оказало се, че онези от тях, чиито майки са имали поне 3 стресиращи събития, като развод, смърт на близък или загуба на работно място, през първите 18 седмици от бременността си, са с 36 на сто по-малко сперматозоиди, които са с 12 на сто по-малко подвижни. Нивото на тестостерона им е с 11 на сто по-ниско в сравнение с мъжете, чиито майки не са били подложени на стрес в началото на бременността си. Съществени различия обаче не са наблюдавани, когато майките са подложени на стрес през последното тримесечие от бременността си.

"Получените резултати не показват причинно-следствена връзка, но все пак навеждат на мисълта, че излагането на майката на стрес в началото на бременността й - период, свързан с развитието на мъжките репродуктивни органи, може да има значим ефект върху плодовитостта на мъжете по-късно през живота им - заяви експертът по репродуктивна медицина Роджър Харт от университета на Западна Австралия. - Макар че е малко вероятно стресът сам по себе си да е причина за безплодие, той може да допринесе за увеличаване на този риск заедно с други фактори, като тютюнопушене, употреба на алкохол, диабет, затлъстяване и може би излагане на ендокринни смутители."

Резултатите от изследването са публикувани в Human Reproduction.